Държавният резерв гарантира водата и храните при епидемия от коронавирус, заделени са 55 млн.лв.

Изображение 1 от 2
     
    В България няма все още случай на коронавирус. Страната изпълнява превантивните действия, такива, каквито са в целия ЕС. Това съобщи на брифинг след свиканото от министър-председателя Бойко Борисов извънредно заседание на Министерски съвет днес министърът на икономиката Емил Караниколов.
     
    Държавата е определила от  77-те милиона лева за реакция при бедствия, аварии и катастрофи  55 млн.лв за реакция при епидемия от коронавирус и превантивните мерки срещу разпространението на болестта.
     
    Едно от тях е въвежаденето  от понеделник със заповед на МОН на задължението  заниманията във всички детски градини и училища да започват с инструкции към децата за поддържане на личната хигиена. образователният министър Красимир Вълчев посочи на брифинга, че засега няма съобщения за паника сред учениците или родителите.
     
    Министър Караниколов посочи, че са проведени  разговори с различни професионални асоциации за организиране на доставикте от храна и вода, продукти от първа необходимост, хигиенни препарати, защитни маски и  лекарства.
     
    „Има координация за необходимостта на лечебните заведения за медикаменти, които трябва да се осигурят превантивно.
     Ще се търси помощта на българските производители и ако те нямат определени елементи за производството на определени заявени артикули, държавата ще им ги осигурява“, посочи министърът на икономиката.
     
    Относно дефицитните предпазни маски, той съобщи, че е разговаряно вече с двама български производители, освен това и с Асоциацията по текстил, в която членуват фирми, произвеждащи работно облекло. Те също могат да се наемат с производството на маски, подчерта министър Караниколов.
     
    Доставките за спирт, който през последните дни също се оказа липсваща стока на пазара, ще стават  през Държавния резерв.
    „Не се притеснявайте по отношение на хранителни ресурси“, успокои още Караниколов, като коментира, че се следят непрекъснато борсовите цени и засега у нас  няма увеличение на цената на каквато и да е стока,  въпреки че има вече съобщения от хранителни магазини за паника и изкупуване на определени продукти.
     
    Водени са и разговори с Асоциацията на безалкохолните напитки, откъдето са уверили, че имат налична водя, и при нужда може да се увеличи капацитетът на бутилиране.
     
    „Държавният резерв е готов да отговори при нужда. Не се презапасявайте, не е необходимо към момента.“, каза министър Караниколов. 
     
    С Националното сдружение на общините се разговаря за взаимодействие за съдействие  между държавата и местните власти към  лица, на които ще трябва да бъде оказвана помощ при евентуална епидемия от COVID-19. 
     
    Шефът на Националния оперативен щаб и директор на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски допълни, че през медиите ще се дава информация към обществеността за ситуацията у нас два пъти дневно по разпореждане на министър-председателят.
     
    В момента две от лабораториите у нас, които са  в София, правят всички изследвания на потенциално заразените пациенти, приети за болнична карантина. „Няма установени положителни лица за коронавирусна инфекция до този момент“, посочи д-р  Мутафчийски.
     
    От днес има въведен и междулаборатарен контрол, като три проби от ВМА ще бъдат изпратени в Националната референтна лаборатория  за втора проверка.
    Откриват се още две лаборатории в страната, където ще се изследват проби за COVID-19-в Университетските клиники във Варна и в Стара Загора, където има подготвени хора, които да извършат методологията на изследването, посочи генералът.

    Мерките по граничния контрол и откриването на потенциално заразени лица вече работи, отчетоха от Националния щаб. Има няколко пациенти на сухоземните граници и от Аерогара София, които са отклонени към болнично заведение заради съмнения за вируса.

    Повишеното внимание е на властите към пристигащите лица от Китай и Италия. За тях им се извършва картотекиране още в самолета. „Тези формуляри се оказват ключова роля за т.нар. „домашна карантина“, защото те отиват в РЗИ-та от където уведомяват личните лекари на хората. А това дава основание за издаване на болнични листове за домашната карантина. Министърът на здравеопазването ще разпише заповед за това днес“, посочи  д-р Венцислав Мутафчийски. Той призова: „Не се презапасявайте, като за атомна война, защото такава няма да има. Разликата между обикновения грип и коронавируса е, че грипът по- бързо се разпространява и обхваща големи групи от хора, но коронавирусът има по- голяма смъртност и засяга групи на хора с хронични заболявания. Затова възрастните да си стоят вкъщи.“
     
    Красимира Славова 
    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини