14 °C

858 произшествия, увеличение на спасителните дейности и пожарите в дейността на РДПБЗН-Кърджали през 2019 г.

Директорът на РДПБЗН-Кърджали комисар Сергей Заимов представи днес отчета на Дирекцията за дейността през 2019 г. На отчета присъстваха: зам.-директорът на ГДПБЗН старши комисар Асен Игнатов, областният управител Никола Чанев и директорът на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков.  

ПОЖАРОГАСИТЕЛНА И СПАСИТЕЛНА ДЕЙНОСТ

              858 са регистрираните произшествия в областта от РДПБЗН-Кърджали през 2019 г. /за сравнение през 2018 г. са регистрирани 665 произшествия/.Броят на произшествията през отчетния период спрямо 2018 г. се е увеличил със 193/29 %/, като най-чувствително е увеличението при „спасителни дейности” – 465 през 2019 г. /343 през 2018 г/. Броят на пожарите с материални загуби и без загуби през 2019 г. е общо 393 /322 през 2018 г./.

При произшествията броят на осъществените “спасителните дейности” надвишава броя на възникналите „пожари“ - 54 % на 46 %.

При пожарите по отрасли водещ е делът на „жилищно стопанство, дейности на домакинства” – 37 % от общия брой пожари. Водеща причина при пожарите е „небрежност при боравене с открит огън“ - 50 % от общия брой пожари, следвани от „неправилно ползване на отоплителни уреди“ с 20 %, „късо съединение“ с 18 %.

През отчетния период при пожари е загинал 1 гражданин и са пострадали 13. При други произшествия са загинали 2-ма граждани. За сравнение през 2018 г. при пожари са загинали 4-ма граждани и са пострадали 8.

На територията на Област Кърджали има регистрирани шест доброволни формирования с общо 59 доброволци в шест от седемте общини. Всички доброволци са преминали първоначален основен курс на обучение. Осигурени са лични предпазни средства на всички доброволци. През 2019 г. e регистрирано едно участие на доброволци от ДФ „Крумовград“ в ликвидиране на произшествие – пожар в къща. Проведени са 12 пожаротактически занятия с ДФ от общините – по 2 занятия за всяко ДФ.

Във връзка с влошени метеорологични условия и риск от възникване на кризисни ситуации до органите на изпълнителната власт са изпратени 4 предупреждения и 30 метео- аларми.

ДЪРЖАВЕН ПРОТИВОПОЖАРЕН КОНТРОЛ

Ново строителство

Заведени за контрол са 498 строежа при 376 за 2018 г. Разгледани са 105 проектни документации с постъпили искания и са издадени 99 становища за съответствие, както и 6 решения за отказ за издаване на становища.

Служители на РДПБЗН – Кърджали са участвали на 62 заседания на Експертни съвети по устройство на територията /ЕСУТ/  към общинските администрации и са разгледани 746 проектни документации. Извършени са 402 контролни проверки на новостроящи и реконструиращи се обекти. За констатирани нарушения са предписани 33 мероприятия и са изпратени 4 уведомителни писма до общини и органите за строителен контрол. Служителите на РДПБЗН са взели участие в 65 приемателни комисии при  52 за 2018 г.

Обекти в експлоатация

Извършени  са проверки в 418 обекта, свързани с проведените през годината избори.

С помощта на общините са закупени и монтирани в домовете на възрастни и самотно живеещи граждани 28 автономни димни пожароизвестители.

Осъществени са 16 информационно–разяснителни кампании от мобилни екипи съвместно с ОДМВР  на територията на седемте общини.

Във връзка с жътвената кампания са извършени проверки на 231 единици земеделска техника.

През 2019 г. са извършени 37 комплексни проверки на обекти, контролни проверки в 690 обекта, тематични в 1659 обекта и по изпълнение на предписани мероприятия в 1116  обекта. За сравнение през 2018 г. са извършени 38 комплексни проверки на обекти, контролни проверки в 968 обекта и тематични в 1478 обекта.

Връчени са 37 протокола от комплексни проверки, 1231 противопожарни разпореждания /срещу 795 за 2018 г./ и 130 констативни протоколи. Констатирани са 3182 нарушения. Предписани са 3083  мероприятия срещу 1901 за 2018 г.

За констатирани нарушения са съставени 99 акта за АН и са приложени принудителни административни мерки по ЗМВР в 19 обекта.

КОНТРОЛ ПО ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ

Извършени са общо 301 проверки. Проверени са 25 аварийни плана и 84 плана за защита при бедствия. Осъществени са 14 проверки за контрол по изпълнението на дадени предписания.

Участие в 2 съвместни проверки в обекти с висок рисков потенциал за изпълнението на условията в Разрешителни от МОСВ и 145 съвместни проверки от междуведомствени комисии относно състоянието на Потенциално опасни водни обекти /ПОВО/, речни корита и обекти засегнати от бедствия.

ПРЕВАНТИВНА ДЕЙНОСТ

Разпространени са 1000  флаери с мерки за ПБ и поведение при пожар.

Изнесени 25 лекции в учебни заведения по теми, свързани с пожарната безопасност в дома и училище и правила за недопускане на пожари от отоплителни и нагревателни уреди.

Създадени 32 МПО „Млад огнеборец“ – с 3 повече от 2018 г. За провеждането на ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” са сформирани 35 отбора, като 6 от училищата са формирали отборите си като СИП.

В областно състезание с МПО “Млад огнеборец“ отборът на СУ “Паисий Хилендарски“, с. Припек, община Джебел се класира на първо място. Същият отбор представи областта в Националните състезания проведени в к.к „Албена“.

Отборът на ОУ „Отец Паисий“, с. Жълтуша, общ. Ардино, като областен първенец в ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”, взе участие в XVII-то Национално ученическо състезание проведено в гр. Стара Загора и се класира на второ място.

В конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата’2019” участие взеха 308 деца, като творбите на 25 от тях бяха отличени. На националния кръг на конкурса 1 рисунка беше класирана на III-то място в категорията си и 1 рисунка беше удостоена с поощрителна награда.

Служители на РДПБЗН-Кърджали са участвали в 20 заседания на Областната епизоотична комисия, свързани с африканската чума по свинете и трихинелозата.

На снимките: Моменти от отчета на РДПБЗН-Кърджали.

Това съобщиха от  Регионален пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини