Арестуваха две длъжностни лица заради замърсяването на реките Чая и Юговска

Управител на дружество и отговорник на хвостохранилище са задържани за срок до 24 часа в ареста на РУ-Асеновград, съобщиха от полицията. На 21 и 22 февруари с действията си, задържаните са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на реките Чая и Юговска. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 352 от НК. Материалите по случая са докладвани на прокуратурата.

От взетите днес водни проби само в един пункт (при устието на река Юговска) са измерени наднормени стойности на свободни цианиди - 7 микрограма при норма 5 микрограма, показват резултатите. Експери на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район", РИОСВ-Смолян и Лабораториите към ИАООС извършиха пробонабиране от пунктовете:

– река Чая при Нареченски бани, преди заустване на река Юговска, при рибарника след заустването на река Юговска, село Бачково, Асеновград и при моста на спирка Кемера преди заустване в Марица

– река Марица Бента при села Маноле и при моста за село Мирово

Очакват се резултатите от взетите проби от горното течение на река Юговска и нерегламентираното заустване на отпадъчни води от хвостохранилището на "Лъки Инвест" АД.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини