8 °C

В Турция мъжете се страхуват от жените?

"В Турция жените упражняват психическо насилие над мъжете. На мъжа му остава само физическото насилие", казва борец за правата на мъжете. Резултатът: всеки ден в Турция умира поне една жена - вследствие на мъжко насилие.

Много мъже в Турция смятат, че феминисткото движение в страната е заплаха. Според тях, обществените рамки не бива да се променят. "Тези мъже са убедени, че става въпрос за оцеляването на Турция", казва професорът по социология от Истанбулския университет Бюлент Кючюк. Тази "заплаха" все по-често излиза да протестира за правата на жените, подава молби за развод, иска да прави кариера и заема отбранителна позиция срещу мъжкото насилие, четем в публикация на германския "Ди Велт". 

Тази решителност на турските жени плаши уж по-силния пол. До такава степен, че междувременно в Турция започват да се сформират групи в защита на правата на мъжете и за съхраняването на семейството. Съюзът на бащите и децата в Анкара е именно такава група. Неговият председател Ариф Кизилкан - гневен, разведен баща - смята, че е задължение на мъжете да се борят срещу правата на жените. И особено пък срещу тези права, които са посочени в Истанбулската конвенция. Турция беше една от първите страни, ратифицирали международната конвенция - още през 2012 година. "Ди Велт" припомня, че Турция е подписала конвенцията дори преди Германия.

Самоуверената жена - заплаха за мъжа?

"Истанбулската конвенция разрушава семействата ни", твърди Кизилкан. Той смята, че конвенцията окуражавала жените да се развеждат. "Мъжът е боецът в семейството. Той е призван да го защитава. Не може мъжът просто да бъде отстранен от семейството", казва борецът за мъжките права. Той е убеден, че именно Истанбулската конвенция е виновна за увеличаващия се брой разтрогнати бракове в Турция.

През 2018 година в Турция всеки четвърти брак е завършвал с развод. Но статистиката сочи, че тенденцията е започнала много преди да бъде приета Истанбулската конвенция, уточнява "Ди Велт".

Друго обяснение за нарасналия брой на разводите в Турция дава юристката Тугче Кьоксал, която е председателка на комисията за човешки права към Истанбулската адвокатура. "Много жени добиха самочувствие и сами изкарват пари", казва тя и добавя, че това е неволна последица от икономическата политика на ислямско-консервативното управление на президента Реджеп Ердоган. И наистина - в резултат на икономическия възход в страната след 2000 година броят на работещите жени в Турция се е увеличил с 10%, се казва още в статията.

Тази нова независимост обаче е свързана и с рискове. Много жени, които се стремят към независим и самостоятелен живот, рискуват да станат жертва на насилие. По данни на организации, борещи се за правата на жените, всеки ден в Турция най-малко една жена умира вследствие на мъжко насилие.

От Съюза на бащите и децата в Анкара обаче твърдят друго. Те подчертават, че съществуват и други форми на насилие, не само физическото. "Има още психическо и сексуално насилие", казва Ариф Кизилкан. Според него, жените упражнявали именно тези две форми на насилие спрямо мъжете си. Той дава следния пример: "Жените например се оплакват от ниските доходи на мъжете си, но пък консумират все повече за тяхна сметка. Освен това жените упражняват и сексуално насилие. На мъжа му остава само едно - физическото насилие", гласи логиката на Ариф Кизилкан.

"Да си турчин - това означава най-вече мъжественост", посочва в тази връзка социологът проф. Бюлент Кючюк. "Това е така още от основаването на съвременната турска държава", казва професорът-социолог Кючюк. "Ислямът е религиозният изразител на тази мъжка хегемония в турското общество. А армията и военните са светският изразител. Това винаги са били двете опори на този вид култура в Турция, при която жените нямат думата", обяснява социологът, цитиран от "Ди Велт".

Мъжествеността като проблем

Това, от което имаме нужда в Турция днес, е ново разбиране за ролята на мъжа, продължава проф. Кючюк. "Мъжествеността не е идеология, а поведение, което се олицетворява от модели на поведение при мъжа и при жената", посочва още той.

Той обаче е убеден, че и жените трябва да работят по този въпрос. "Така например в социалните мрежи има групи за жени, които приемат само майки на момчета, понеже като майки на синове се чувстват привилегировани. А това подпомага старото разбиране за мъжественост", казва още проф. Кючюк. 

За да е успешна борбата с насилието срещу жени тя трябва да бъде подкрепена и от мъжете, пише по същата тема австрийският "Ди Пресе". "Мъжете избягват темата за насилието срещу жени, защото се страхуват да не бъдат разпознати като извършители. Или пък смятат, че това не ги засяга, ако самите те не употребяват насилие. Но насилието срещу жени като цяло е чисто мъжка тема", се казва в публикацията.

"Истанбулската конвенция е есенцията на всички международноправни норми срещу насилието над жените", казва по същата тема пред германския "Тагесцайтунг" Хайке Рабе от Германския институт за човешките права. Тя е убедена, че Истанбулската конвенция е най-модерният инструмент за борба срещу насилието, свързано с половете.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини