139 000 българи в Обединеното кралство са кандидатствали за статут на уседналост след Брекзит

По данни на британското Министерство на вътрешните работи вече 139 000 българи в Обединеното кралство са кандидатствали за статут на уседналост след Брекзит. Това са над 90% от българите, живеещи там.

Това съобщи българското Министерство на външните работи по повод приет в сряда доклад за изпълнението на Плана за действие на България за прилагане на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. В доклада се отчита изпълнението на 41 мерки, свързани с прилагането на споразумението.

В рамките на тези мерки Министерството на вътрешните работи е внесло в Народното събрание законопроект за допълнение на Закона за влизането и пребиваването на територията на Република България на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, с който да бъдат изпълнени задълженията в частта "Права на гражданите" на споразумението. В същия законопроект са включени и изменения в Закона за българските лични документи.

Промените в тези закони ще позволят на британските граждани, които пребивават в България, да използват лични документи, издадени от българските власти, в срок до една година след края на преходния период (той приключва в края на 2020 г.). След това тези хора ще трябва да разполагат с нови лични документи. Законопроектът предстои да бъде разгледан в НС на второ четене през февруари 2020 г., а според плана крайният срок за изпълнение на тази мярка е 15 март.

Към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е сформирана работна група с цел създаване на механизъм, който да подобри координацията при случаи на нарушаване правата на български деца във Великобритания. В работната група са включени и представители на МВнР, Министерството на правосъдието (МП), Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за социално подпомагане.

От 27 ноември 2018 г. до 31 декември 2019 г. посолството на България в Лондон проведе 41 информационни събития в различни градове на Великобритания с цел запознаване на българската общност с британската схема за придобиване на статут на уседналост. От посолството предлагат и възможност за всекидневни консултации, свързани с правата на българите след Брекзит.

Увеличен е персоналът на консулската служба на България в Лондон с двама души, тъй като МВнР препоръча на всички българи във Великобритания да си извадят паспорти с биометрични данни. Причината е, че след края на преходния период британските власти вероятно няма да допускат граждани с лични карти, а и паспортът е необходим за подновяване на статута на уседналост. В резултат на увеличения персонал пред консулската служба в Лондон вече не се образуват опашки, се посочва в съобщението.

Рубрики, посветени на Брекзит, са обособени на интернет страниците на МВнР, МВР, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на икономиката, Националната агенция за приходите и Агенция "Митници".

Според влязлото в сила на 1 февруари 2020 г. Споразумение за оттегляне Великобритания е вече трета страна, която обаче ще продължи да бъде обвързана с правото на ЕС до края на договорения преходен период - 31 декември 2020 г.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини