Интензивно търсене на маски за лице, но ефективни ли са срещу коронавуса

    Медицинските маски за лице станаха траен образ в огнището на коронавируса COVID-19. Китайските власти призоваха гражданите да носят маски, за да ограничат разпространението на смъртоносната болест. Коронавирусната епидемия породи интензивно търсене на маски за лице в Китай, където хората често чакат на опашка с часове в аптеките с надеждата да си купят.

    За да отговорят на търсенето, фабриките по света работят извънредно, а китайският износ на маски временно е спрян, така че повече местни жители да могат да се снабдят с тях.

    Но лекарите казват, че маските за лице не са толкова ефективни, колкото повечето хора мислят, и има по-добри начини за предпазване от вируса.

    Хирургическите маски обикновено са по-полезни за хора, които вече са болни, защото това им пречи да разпространят инфекция върху други хора.

    Стандартните хирургически маски са предназначени да блокират големи частици и капчици, а не малките частици на вируса, и те обикновено са хлабави със свободно място около носа, устата и брадичката. По-стегнатите респираторни маски могат да бъдат по-ефективни за защита от вируси, но само ако са по мярка, за да образуват плътно уплътнение.

    "Малките инфекциозни капчици не могат да бъдат филтрирани с помощта на хирургическите маски", каза за Business Insider Today Хио-Джик Чой, доцент по химическо и материално инженерство в университета в Албърта.

    "В същото време респираторите и хирургическите маски нямат функцията да убиват вируса, така че когато капсулите, носещи вируси, попаднат на повърхността на маските и респираторите, те могат да оцелеят от минимум няколко часа до седмица."

    Това означава, че носенето на маска с вирусни частици за нея твърде дълго може всъщност да изложи вас и другите на риск.

    Всъщност Световната здравна организация дава приоритет на няколко други мерки за безопасност при носенето на маски, включително честото миене на ръцете, използване и изхвърляне на кърпични при кихане или кашляне и поддържане на разстояние 3 метра от други хора.

    СЗО препоръчва да се носят маски за лице само в комбинация с често миене на ръцете и правилно изхвърляне.

    Но Чой вярва, че е намерил ефективна маска - покрита със солни кристали, която може не само да улавя малки частици от вируса, но и да ги деактивира изцяло.

    "Вярвам, че филтрите, деактивиращи вируси, могат да бъдат критичен компонент за бърза реакция на контрола и превенцията на респираторните заболявания по време на епидемия и пандемия", казва той пред "Business Insider Today".

    Фабриките по цял свят увеличават производството на маски, за да отговорят на търсенето
    Междувременно компании за медицинско снабдяване като 3M и Honeywell увеличават производството на хирургически маски, за да бъдат в крак с нарастващото търсене.

    Prestige Ameritech, производител на маски от Тексас, е сред американските компании, които изпращат поръчки за чужбина, след като коронавирусът се разпространи до места като Хонконг, Сингапур и Тайван.

    "Имам хиляди имейли от хора в Азия", заяви Майк Боуен, изпълнителен вицепрезидент на компанията, пред The ​​New York Times. "Миналата седмица изпратих над милион маски в Китай. Това е нещо, което никога не съм предвиждал, че ще изпращам маски в Китай."

    И Direct Relief, неправителствена организация в Калифорния, която осигурява медицински консумативи по време на бедствия, изпраща въздушни пратки с над 300 000 маски до китайски болници, според The ​​Wall Street Journal.

    Тъй като Китай затяга карантината си в Ухан, търсенето на маски за лице едва ли скоро ще отшуми, независимо от тяхната ефективност.

    "Няма вреда от това", казва Ерик Тонер, учен от Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс, пред Business Insider. "Но вероятно няма да е много ефективно в превенцията."

    Тази статия първоначално е публикувана от Business Insider.

    По-рано Израел съобщи, че разполага с технология за нужните антивирусни маски. Личните маски за еднократна употреба не могат да блокират всички патогени и не ги убиват. Използваната и изхвърлена маска дори може да се превърне във вектор за болести, тъй като патогените се размножават в нейните влакна.

    Ето защо маски за многократна употреба с антипатогенни свойства могат да осигурят мощно средство за превенция срещу 2019-nCoV и други коронавируси като SARS и MERS.

    Ултразвуковата технология за финиш на тъканите на Sonovia, изобретена от двама преподаватели по химия от университета Bar-Ilan, механично влива антивирусни, антимикробни наночастици от цинк и меден оксид в текстил за маски за лице и други защитни продукти.

    Наскоро Sonovia получи грант от Европейската комисия по „Хоризонт 2020“, а технологията спечели няколко награди в Китай.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини