Колко дълго коронавирусите могат да оцелеят на повърхност - ново поучване

Ако новият коронавирус, сега официално наречен COVID-19, е подобен на членовете на семейството му, ново проучване предполага, че може да оцелее върху различни повърхности много повече от седмица.

Всъщност за COVID-19 изобщо не се знае много, така че изследователите се насочват към подобни коронавируси, като SARS и MERS.  Те анализират 22 проучвания, обхващащи всички налични човешки и ветеринарни вируси в това семейство. Изследователите открили, че човешките патогени могат да се задържат на повърхности и да останат инфекциозни при стайна температура до девет дни (за сравнение, вирусът на морбили може да живее на замърсени повърхности до два часа).

Разбира се, това е горната граница на живота на коронавирус, но средно според изследователите това семейство вируси може да оцелее между четири и пет дни на различни материали като алуминий, дърво, хартия, пластмаса и стъкло.

Някои от ветеринарните коронавируси - тези, които могат да заразят само животни, дори биха могли да се запазят по-дълго от 28 дни.

"Ниската температура и високата влажност на въздуха допълнително увеличават живота им", казва лекарят Гюнтер Кампф от университетската болница в Грейфсвалд.

За да се намали разпространението на коронавирусите като цяло, авторите на новото проучване предлагат болниците внимателно да дезинфекцират повърхностите с различни разтвори - натриев хипохлорит, водороден пероксид или етанол. В своето проучване те откриват, че тези конкретни препоръки на СЗО са били "много ефективни" срещу SARS и MERS.

Първоначално резултатите са били предвидени за включване с бъдещ учебник, но при създалите се обстоятелства авторите преценят, че е най-добре да публикуват своите открития предварително. Те смятат, че техните изводи могат да са приложими и при COVID-19.

"Бяха анализирани различни коронавируси и всички резултати бяха сходни", казва вирусологът Айке Щайнман от университета в Хановер в Лайбниц. Нито един от вирусите обаче не е COVID-19 и екипът посочва, че няма данни дали ръцете могат да се заразят с този коронавирус след контакт с пациент или след докосване на замърсени повърхности.

Въпреки че MERS не се предава толкова лесно от човек на човек, колкото другите коронавируси, SARS се разпространява по-ефикасно, когато заразен човек киха или кашля. Ако капки секрет попаднат на повърхност и бъдат докоснати от човек по-късно, това може да го замърси, дори дни по-късно.

Като се има предвид колко заплашително се разпространява COVID-19, честото миенето на ръцете и грижата за дезинфекция на обществени места изглежда твърде поносима мярка.

"В болниците това могат да бъдат например дръжките за вратите, но също така и бутони за повикване, нощни шкафчета, рамки за легло и други предмети в непосредствена близост до пациенти, които често са изработени от метал или пластмаса", обяснява Кампф.

Проучването е публикувано в Journal of Hospital Infection.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини