Разработиха терапия на най-смъртоносния рак с помощта на вируса на шапа

Вирусът на шапа помага на учените да се справят с рака с най-лоша преживяемост - рак на панкреаса.

Изследователи от Лондонския университет „Queen Mary“ са идентифицирали пептид или протеинов фрагмент, взет от вируса на шапа, който е насочен към друг протеин, наречен ΑvΒ6 (alpha-v-beta-6). Този протеин се намира във високи нива на повърхността на по-голямата част от раковите клетки на панкреаса.

Работейки съвместно със Spirogen  (сега част от AstraZeneca) и ADC Therapeutics, екипът използва пептида, за да пренася високомощно лекарство, наречено тесирин, към раковите клетки на панкреаса. Когато мишки с тумори на рак на панкреаса са били лекувани с лекарствената и пептидната комбинация, туморите са били напълно убити.

Изследването, публикувано в Theranostics на 12 февруари 2020 г., е финансирано от благотворителния фонд за изследване на рака на панкреаса в Обединеното кралство.

Водещият изследовател проф. Джон Маршал от Центъра за изследване на рака във Великобритания, обяснява: "Вирусът на шапа използва ΑvΒ6 като път за заразяване на говедата, тъй като вирусът се свързва с този протеин на езика на кравата. Чрез тестване на парчета от протеина във вируса, който се прикрепя към ΑvΒ6, ние разработихме начин да доставим лекарство специално до рака на панкреаса. Предишните ни изследвания показват, че 84 процента от пациентите с рак на панкреаса имат високи нива ΑvΒ6 на рака си."

Екипът е направил тестове на комбинацията пептид / тесирин както в лабораторни клеки, така и върху мишки. Те използвали генетично идентични човешки ракови клетки, някои, които имали ΑvΒ6 на повърхността си, а други, които нямали ΑvΒ6. И двата типа клетки получили пептидната и лекарствената комбинация. Най-голям бил ефектът при клетките с ΑvΒ6, докато клетките без ΑvΒ6 се нуждаели от много по-високи дози от лекарството, за да бъдат умъртвени.

Тестовете при мишки дали най-впечатляващи резултати. Мишките, които ималиΑvΒ6-позитивни тумори, получавали малка доза от комбинацията пептид-лекарство три пъти седмично и това спирало напълно разтежа на туморите. Но когато повишили дозата и давали само два пъти седмично, всички тумори при мишките, които имали ΑvΒ6, били напълно премахнати.

"Тези много вълнуващи резултати, които са резултат от дългогодишни лабораторни изследвания, предлагат напълно нов начин за лечение на рак на панкреаса“, казва професор Маршал. "Едно предимство на таргетирането на ΑvΒ6 е, че той е много специфичен за рака, тъй като повечето нормални човешки тъкани имат малко или въобще нямат от този протеин. Затова се надяваме, че ако успеем да превърнем това в ефективно лечение на рак на панкреаса, то ще има ограничени странични ефекти."

Сега екипът планира да тества допълнително комбинацията от пептиди и лекарства в по-сложни опити с мишки, за да определи дали може да повлияе и на метастазите на рак на панкреаса, преди да преминат към клинични изпитвания.

Д-р Емили Фартинг, старши ръководител в Cancer Research UK, каза: "Въпреки че постигнахме голям напредък в лечението на много видове рак, оцеляването остава упорито ниско за хората с рак на панкреаса и има спешна нужда от по-ефективни лечения. Това проучване в ранен стадий е разработило ново обещаващо лекарство, което намалява растежа на тумори на панкреаса в лабораторни условия. И с допълнителни изследвания, за да разберем дали е безопасно и ефективно за пациентите, се надяваме, че един ден това може да предложи нова надежда за хората с това заболяване."

Справка: „Специфична терапия на рак на панкреаса с Integrin αvβ6, развита от вируса на шап“,от Кейт М. Мур, Ами Дезай, Bea de Luxán Delgado, Sara Maria David David Trabulo, Claire Reader, Nicholas F. Brown, Adam Brentnall, Philip Howard, Luke Masterson, Francesca Zammarch, John A. Hartley, Patrick H. van Berkel & John F. Marshall, 12 февруари 2020 г., Theranostics.
DOI: 10.7150 / tno.38702

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини