Да плуваш в езеро на върха на глетчер

Изображение 1 от 3

    Климатичните промени и топенето на вековните ледове по полюсите на планетата са теми, които се дискутират все по-активно в последните години. Но на някои хора далеч не им е достатъчно да посочат, че има проблем. Те са готови на всичко, за да привлекат вниманието на света към него.

    Такъв е Луис Пю - посланик на ООН за океаните и дългогодишен плувец. Става известен като първия човек, който преплува ледниково езеро близо до Еверест. Той подобри и рекорда за най-дълго плуване в норвежки леден фиорд, издържайки цели 23 минути и 50 секунди в замръзналите води.

    Преди дни Пю се похвали с поредното си постижение, което отново е с конкретна кауза. Той изпълни своята поредна и със сигурност най-амбициозна цел - да преплува един километър във водите на глетчерно езеро. То представлява малък участък с разтопена, но ледена вода, на върха на глетчер.

    Така 50-годишният англичанин се превърна в първия човек, успял да преплува подобно езеро. Той сподели, че водата е била съвсем близо до точката на замръзване. Силните ветрове над Антарктическата полярна шапка още повече са усложнили задачата му, понижавайки температурите до -37 градуса, пише CNN."Плуването под ледената покривка на Антарктида е най-красивото, но и ужасяващо, което съм правил някога. Видях всеки нюанс на сивото, а след това - почти пълен мрак. По средата на плуването чух силно "бум" над себе си и помислих, че е дошло моето време. За щастие, ледовете просто се разместваха.", сподели Пю във Facebook.

    Плувецът, екипиран само с бански и очила за плуване, за пореден път успя да привлече погледите на всички към топящите се ледове и този заплашителен процес, който ще окаже влияние върху цялата планета, ако не се вземат навременни мерки.

    Източник: lifestyle.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини