Нов тип лекарство срещу всякакви вируси на базата на захарта

Принципно ново лекарство може да помогне при широка гама вирусни инфекции - от грип и ебола до новия вид коронавирус.

Учени от Женевския университет, заедно с британски и канадски си колеги, съобщават, че "са модифицирали захарни молекули, което позволява да се унищожат множество вируси, по-специално тези, които причиняват респираторни и херпесни инфекции, при директен контакт“. Изследването е представено в Science Advances.

Учените припомнят, че и сега има вещества, които убиват вирусите при директен контакт, по-специално белината. Тези вещества обаче са изключително токсични за хората.

Що се отнася до лекарствата, съвременните антивирусни лекарства "засягат вируса, инхибирайки неговия растеж, но не го унищожават". В допълнение, "те не винаги са надеждни, тъй като вирусите могат да мутират и да станат резистентни към лечението".

"За да преодолеем тези две препятствия и да успеем ефективно да се справим с вирусни инфекции, избрахме съвсем различен ъгъл на атака", казва проф. Каролина Тапарел Вю  от Университета в Женева, един от ръководителите на изследователската програма.

Екипът изучава използването на циклодекстрини - въглехидрати, получени от глюкоза, срещу вируси. Те не провокират повишена устойчивост на вирусите и не са токсични. Техните молекули унищожават обвивката на вируса при контакт, лишавайки го от способността да заразява тялото. Като много стабилни, циклодекстрините могат да се прилагат като крем, гел или спрей за нос.

Както подчертават авторите на изследването, "разработването на нови антивирусни лекарства е изключително важна задача, на първо място, за да се борим с най-опасните вируси или с нови вируси, срещу които няма лекарство".

Според учените, използването на лекарство на базата на циклодекстрин ще има глобално значение. По-специално то може да помогне за противодействие на новия тип коронавирус, открит наскоро в Китай.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини