5 °C

Тъмната страна на балансирането на камъни

Изглеждат удивително. Ще ги откриете навсякъде в интернет: изображения на скали и камъни подредени в сложни, понякога противоречащи на гравитацията купове.

Зрелищните изображения обикновено включват удивителна природа като фон и провокират почти мистично усещане за спокойствие. Но явлението си има и тъмна страна.

Миналата година учените започнали да откриват подобни купове и в хабитатите на редица застрашени животни.

Проблемът бива повдиган от природозащитниците от години – когато хората пренареждат скалите, на които са се натъкнали – на плажа, в гората, в пустинята или другаде – те не осъзнават, че това не са просто камъни.

Привидно безжизненият камък, който просто си лежи в пясъка или на речното дъно, може да е неразривна част от хабитата на животното. Намесата в него, в името на добрата снимка, може би излага на риск създанията, а вероятно и цели видове.

За разлика от грамадите – големи купове скали, използвани от хората като монументи и маркировка още от древни времена – съвременният бум на подредбата на камъни в социалните мрежи има чисто естестическа цел.

Подредбата на камъни е начин бързо да оставите своя отпечатък. Хората качват снимките в Инстаграм, като вид изявление: “Бях там и направих това”.

Подобно поведение може да изглежда безобидно, но не е съвсем безвредно за видовете, които изграждат домовете си в скални ниши, като камъните осигуряват закрила от климатичните условия и защита от хищници.

Част от застрашените видове живеят в миниатюрни колонии в скалите, и една привидно невинна подредба на камъни може да направи колонията нежизнеспособна.

Според учените проблемът се запазва дори когато добронамерени хора заменят взетите скали, защото дори най-малката промяна може да е достатъчна да обезпокои животните, на които може да се наложи да изоставят хабитата си.

Сред другите проблеми е почвената ерозия, защото преместването на скали разкрива почвата отдолу и тя става по-податлива на отмиване, което застрашава развиващите се в нея организми.

Явлението заплашва и водните животни.

Преместването на камъни от речното дъно обезпокоява екосистемите, защото много видове снасят яйцата си в пукнатините между скалите, които също могат да бъдат отмити или да станат жертва на хищници.

Макар природозащитиците да разбират, че повечето хора нямат лоши намерения и просто искат да направят хубава снимка, е време да осъзнаят реалността – че действията им могат да навредят на природата, чиято красота се опитват да запечатат в изображението.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
24 фев 2020
Последни новини