Историческо: САЩ и Китай подписаха първата фаза на търговската сделка

Aмериканският президент Доналд Тръмп и вицепремиерът на Китай Лю Хе в сряда подписаха първата фаза на търговска сделка, която би могла да успокои напрежението между двете държави, въвлечени в търговска война.

Като историческо приветства Тръмп постигнатотото търговско споразумение с Китай.

"Днес ние правим значителна стъпка - тази, която никога не е била предприемана досега с Китай, към бъдещето на справедливата и реципрочна търговия, тъй като подписваме фаза една от историческата търговска сделка", заяви Тръмп.

Той направи изявлението по време на церемонията, на която подписа първата част на документа.

Държавният глава използва случая, за да обяви предстоящото стартиране на втората фаза от преговорите по споразумението.

Тръмп не отговори конкретно кога започва тя, като каза само "Много скоро".

Не се очаква и трета фаза, уточни той.

Китай приветства подписването на търговската война на първа фаза с акцент върху стратегическата стойност върху конкретни детайли.

Преводът на китайски език се появи осем часа след подписването на сделката, като държавните медии пуснаха подкрепящи редакции с малко подробностите за първата фаза на споразумението. Очертани са ангажиментите на Китай, поети в области като интелектуална собственост, достъп до пазара, валута и внос, но детайли относно отделните покупки на стоки отсъстват.

Лю Хе каза пред репортерите във Вашингтон след подписването, че отстъпките, направени от Китай за САЩ, ще бъдат достъпни и за други търговски партньори.

Реакциите на анализаторите са разнопосочни, според Bloomberg Тръмп е победил. 

В четвъртък сутринта официалната информационна агенция Синхуа публикува редакция, в която казва, че първата фаза показва, че Китай и САЩ търсят „по-разумен подход“ за уреждане на различията си. Сделката трябва да се счита само за "добро начало" за решаване на спор, който е "дългосрочен, сложен и труден".

Китайският таблоид „Глобал таймс“ написа, че това не бива да се разглежда като „едностранна победа“.

Лю и Тръмп подписаха сделката в деня, в който САЩ се готвеха да отпуснат нови ограничения за достъпа на китайския телекомуникационен гигант Huawei до американската технология.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини