Опожарените земеделски площи в „черен списък“ на ДФЗ. Хасковски регион сред най-пострадалите

Област Хасково е сред най-пострадалите от паленето на стърнища в страната, показва статистиката на Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция.

В периода от февруари до края на ноември 2019 г. от Фонда са извършили извънредни проверки по 115 сигнала за горящи земеделски площи.

При тази незаконна практика през 2019 г. са регистрирани опожарени земи при 244 кандидати по схемите и мерките на директните плащания. Засегнати са 421 земеделски парцела, като опожарената площ възлиза на общо 20 510 дка.

Освен Хасковски регион, сред най-засегнатите при паленето на остатъците от посеви, са и Русе, Разград, Плевен и Монтана. Основно стопаните палят стърнища от зърнено-житни култури, ниви с царевица, слънчоглед, рапица, пасища и сухи треви. Местоположението на пожарите, за които към Фонда най-често сигналите са подавани от пожарните служби по места, а в някои случаи и от граждани, е локализирано с GPS-устройство и са извършени измервания на засегнатите площи.

Паленето на стърнища е забранено и се санкционира както по българското законодателство, така и по европейските правила, припомнят от Разплащателната агенция.

От Фонда предупредиха, че заради продължаващите палежи на стърнища в цялата страна, въпреки предупрежденията, стопаните на палени земеделски площи, ще търпят санкции.

Всички тези площи ДФЗ слага в „черен списък“. Това означава, че субсидиите за собственици, чиито парцели са опожарявани преди подаването на заявления по схемите на директните плащания, ще бъдат намалявани. Тези площи ще носят и предварителна тежест за налагане на глоби още при тяхното очертаване при старта на кампанията.

Процентът на намалението на субсидирането ще зависи от тежестта, степента, продължителността и колко често е засечено нарушението. Ако площта е обгоряла след запалване поради небрежност, процентът на намалението на плащанията ще е до 5 %, а в случаите на повторно неспазване - до 15 %. При случаите на умисъл обаче, намалението на доплащанията ще е не по-малко от 20 % и може да доведе до цялостно изключване от една или няколко схеми за подпомагане. А мярката може да бъде приложена в продължение на една или повече календарни години.

Екипи от „Техническия инспекторат“ продължават да проверяват на място всички сигнали за запалени стърнища, които се подават към институцията, предупредиха от ДФЗ.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини