Нова вълна от фалшиви мейли заразява компютри

Регистрирана е нова вълна от фалшиви имейли за неплатени задължения, съобщи БНТ. Този път електронните писма са от името на варненски адвокати.

Експертите съветват те да не се отварят, защото заразяват компютъра и подателите получават достъп до личните данни на получателите на мейлите.

"Бях много притеснен, защото се обаждат от цяла България различни хора с различни статути. Вчера имах само 12. Няколко човека от София, вчера бяха от Бургас двама, от Плевен, от Пловдив." - коментира Людмил Петранов, един от адвокатите, от чието име са изпратени фалшивите имейли.

От адвокатската колегия във Варна призовават всеки, който е получил имейл от техен колега и не е ползвал услугите му, да не отваря писмото.

"Адвокатските дружества не работят по този начин, не събират пари по този начин", уточнява Юлиян Георгиев, председател на адвокатската колегия във Варна.

Фишинг имейлите може да съдържат различна информация - че получателят е спечелил някаква награда, или че дължи пари на някого.

Полк. доц. Юлиян Цонев, началник на катедра "Информационни технологии" във Висшето военноморско училище "Н. Вапцаров" също предупреждава за риска от отварянето на фалшив имейл: "В него се съдържа прикрепен файл или някакъв линк, някаква връзка, която ние не трябва да проследяваме, не трябва да отваряме файла."

Ако все пак някой се излъже, има голяма вероятност с отварянето на файла да зарази компютъра си с вирус от типа на Троянския кон. Така хакерите ще имат достъп до цялата информация в компютъра. Основно те търсят пароли на банкови сметки, електронни пощи, лични данни.

По случая вече работят киберекспертите във варненската полиция.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини