3 °C

Десетилетието в медиите и доминацията на съдържанието

През 1996 г. Бил Гейтс заяви, че “съдържанието е цар” и думите му се превърнаха в нeщо банално за медийната и телекомуникационната индустрия.

Но през последните 10 години се оказа, че разпространителите на съдържание - в САЩ в лицето на AT&T, Verizon, Comcast и Netflix, наистина се превърнаха в царе на пазара, харчейки милиарди за оригинално съдържание и оставяйки по-малките медийни компании да се борят да намерят купувачи. Същевременно рекламните приходи рязко се пренасочиха от собствениците на съдържание към онлайн гигантите, които разчитат почти напълно на други за съдържание, пише CNBC.

Десетилетие на промяна

Погледът назад към 2010 г. ни напомня, че:

- Time Warner и News Corp. бяха изпреварени само от Disney по приходи през 2010 г., радвайки се на нарастващите средства от кабелните мрежи, но страдаха от слабия рекламен пазар през 2009 г., свързан с финансовата криза.

- DirecTV беше най-големият доставчик на платена телвизия с над 28 млн. клиенти в Северна и Южна Америка към края на 2010 г.

- Yahoo беше интернет гигант за 24 млрд. долара през януари 2010 г., като само две години по-рано беше отказала предложение за 44 млрд. долара от Microsoft.

- General Electric все още притежаваше NBC Universal. Тя запази пълната собственост до януари 2011 г., а след това държеше 49% от NBCUniversal до 2013 г. През януари 2010 г. пазарната оценка на GE беше 161 млрд. долара. Днес е 96 млрд. долара.

- Netflix имаше пазарна капитализация от 2,9 млрд. долара и беше в зората на насочването си от DVD към стрийминг.
AT&T все още не беше купила DirecTV или Time Warner.

- Charter Communications беше малко известна регионална кабелна компания за 4 млрд. долара.

По-рано този месец Viacom и CBS се сляха, обединявайки двете най-големи компании за съдържание от 2010 г. Споразумението им подсказва за една развила се през десетилетието тенденция - ерата на компаниите само за съдържание приключва.

Въпреки че Disney все още съществува като такъв тип фирма с пазарна капитализация от 266 млрд. долара, следващите по големина играчи са Discovery и ViacomCBS, всяка от които е с капитализация под 40 млрд. долара. (Sony има капитализация от 82 млрд. долара, но развлеченията са само част от по-голямата компания).

От праха на някога доминиращите медийни и интернет компании, Facebook, Twitter, Spotify и Snap се пррвърнаха в големи модерни медийни играчи. Всяка една от тях стана публична след 1 януари 2010 г. и всички са с капитализация от 20 млрд. долара или повече.

Facebook и Google бяха най-доминиращите сили онлайн през последното десетилетие. Като токазателство за това е пазарната им капитализация. Тази на Facebook днес е 564 млрд. долара. Тази на Alphabet (компанията майка на Google) е 938 млрд. долара, като това я прави третата по големина публично търгувана компания в САЩ след Apple и Microsoft. Рекламната доминация на Google е в две посоки - тя разчита на търсачката си, но и на YouTube, която тя придоби през 2006 г.

Миналата година Pivotal Research оцени, че Google и Facebook са отговорни за 90% на ръста на дигиталната реклама. Този огромен мащаб и бизнес моделите им изтласкаха много нови дигитални медийни компании през десетилетието. Tumblr, Buzzfeed, Zynga и други дигитални играчи не успяха да се задържат на гребена на вълната.

Растежът на Facebook беше подкрепен от две ключови придобивания - покупката на Instagram за 1 млрд. долара през 2012 г. и тази на WhatsApp две години по-късно за 19 млрд. долара. Миналата година Bloomberg оцени, че Instagram може да има 100 млрд. долара стойност, ако е самостоятелна компания.

Все по-голяма доминация

Netflix се радва на най-голям ръст сред компаниите в сектора за последните 10 години. От организация за 2,9 млрд. долара през 2010 г., тя се превърна в гигант за 132 млрд. долара в края на 2019 г. Въпреки че Netflix се насочи към видео стрийминга до 2010 г., по това време все още не беше започнала да купува оригинално съдържание. Това се случи за първи път през 2013 г. с “House of Cards”, скоро последван от “Hemlock Grove” и “Orange Is the New Black”.

Charter и T-Mobile се радват на почти идентичен ръст на стойността, макар че поеха по различни пътища. Пазарните оценки и на двете нараснаха с по над 2300%. Charter се трансформира от четвъртата по големина американска кабелна компания до втория по големина кабелен оператор след придобиването на Time Warner Cable през 2015 г. за 79 млрд. долара, включително дълга.

T-Mobile се насочи към третото място на пазара на телекоми, а сега има за цел да стане още по-голяма, като очаква одобрение от регулаторите за сливането си със Sprint.

Сред компаниите с ръст от над 1000% се нарежда и Amazon, която използва доминацията си в търговията на дребно, за да се насочи към медийния свят с Amazon Prime Video, както и в няколко други нови бизнес области.

Въпреки че някои компании растяха в международен план, други използваха сливания и придобивания, за да растат.

Comcast придоби NBCUniversal от General Electric, плюс Dreamworks Animation и Sky, трансформирайки кабелния оператор в голяма международна компания за съдържание. Сега е над 300% по-голяма отколкото преди десетилетие.

Disney придоби Marvel, Lucasfilm и мажоритарен дял от активите на 21st Century Fox. По този начин тя се превърна от компания за тематични паркове и развлечения в медиен гигант под ръководството на Боб Айгър.

Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
17 фев 2020
Последни новини