"Патриотите" искат таван за партийните субсидии

Отпадане на възможността за финансиране на партиите от бизнеса и таван от 6 млн. лв. за субсидията от държавата предлагат "Обединени патриоти". Промените в Закона за политическите партии, които бяха внесени днес, ще бъдат обсъдени от парламентарните партии след зимната ваканция.

По искане на ДПС през лятото бе отменена забраната партиите да получават дарения от юридически лица, за да се компенсира намаляването на субсидията от 11 на 1 лев на глас, което бе инициирано от премиера Бойко Борисов. След скандал преди две седмици субсидията бе увеличена на 8 лева на глас, но възможността за финансиране от бизнеса остана.

Днес "Обединени патриоти" предлагат да се върне старото положение - т.е. дарения само от физически лица в размер до 10 хил. лева, но да се въведе таван от 6 млн. за субсидия от държавата. Това ще засегне основно ГЕРБ, която по принцип държи субсидията си на депозит в банка.

Малкият коалиционен партньор предлага също да има дебат по темата, на който да се реши размерът на субсидията да бъде определен в Закона за политическите партии, а не да се определя всяка година с приемането на държавния бюджет; да се поставят ограничения за какво може да се харчи държавната субсидия, както и да се даде възможност на партиите да се отказват от нея.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Од
    Одобрявам
    0 0
    20:46, 20 дек 2019
    Аз предлагам да получавате по 45лв. на глас субсидия но като ги получите гръм да ви удари и чумата да ви тресне.
Последни новини