Сачева притеснена от радикализация на протестите срещу Закона за социалните услуги

Социалният министър Деница Сачева е притеснена, че се правят опити за дестабилизация на държавата. В парламента тя се срещна с "Воля" по темата за Закона за социалните услуги.

Ако протестите продължават да се радикализират, причината трябвало да се търси другаде, по мнението на министъра.

Законът за социалните услуги няма за цел да регулира социални отношения и взаимоотношенията между семействата и децата, обясни отново Деница Сачева. Социалните услуги се предлагат основно от неправителствени организации, а държавата и общините трябвало да гарантират благосъстоянието на децата.

Осъзнаваме, че този закон поражда притеснения, призна обаче Сачева.

От своя страна депутатите от "Воля" заявиха, че продължават да настояват за отлагане на закона с една година и позицията им след срещата със социалния министър остава непроменена.

От "Воля" заявиха, че са в контакт с организации на родители, учители и социални работници и споделят техните тревоги за възможността за двусмислено тълкуване на разпоредби от закона и безграничната власт на НПО-та.

Eлена Пешева настоя да се намери баланс, а парламентът е длъжен да поправи грешката си, щом има такава завишена чувствителност сред хората. Социалните услуги са задължение на държавата. НПО-та в този сектор могат само да помагат, но не и да им се вмени грижата за социално слабите и за децата, заяви още Пешева.

По-рано днес социалният министър изрично заяви, че Законът за социалните услуги не се отнася до семействата и семейните отношения и няма разумно основание да се водят протести именно с искане за отмяна на това антисемейно законодателство.

Тя увери, че в Закона за социалните услуги не се въвежда нищо ново в това отношение, единствената промяна относно дефиницията на дете в риск била, че от дефиницията е извадено дете с увреждане, защото то не можело веднага да бъде поставено като дете в риск.

Вчера стана ясно, че Законът за социалните услуги се отлага с 6 месеца. 

Той трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г..

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    4 0
    17:13, 19 дек 2019
    ГЕРБ ще види какво е съпротива.
  • 2
    Бн
    бннц
    2 0
    22:18, 19 дек 2019
    Абе да попитам тия Воля кои бяха тоя 1% на следващите избори какво ще го правят
Последни новини