10 интересни факта за историята на киното

Всеки от нас има любим филм, който можем да гледаме 100 пъти, без да ни омръзне и знаем всички ключови реплики наизуст. Посещението на киносалона е сред любимите ни забавления, но рядко се замисляме за историята на кинематографията, за това как са прожектирани първите филми и през какво развитие е преминало киното до днес.

Днес ще ви запознаем с 10 малко известни и интересни факта за историята на киното.

1. Първият филм

През 1895 година братя Люмиер пускат първия филм. Камерите с подвижни картини са създадени през 1800 година, но филмите по онова време са били доста скучни. Те съдържали само една сцена с дължина 1 минута, а за звук и дума да не става.

2. Първият порно филм

Само година след излъчването на първия филм се заснема и първото порно. Името на филма е „Le Coucher de la Marie“, а днес от него са запазени едва две минути от общо седем.

3. Музикален съпровод

В миналото филмите били озвучавани от истински музикални групи. За да не настава пълна тишина в залата, музикантите свирели по време на прожекциите.

4. За панорамните кадри

През 1897 година са създадени панорамните кадри. В началото камерите са били неподвижни и се налагало да се местят заедно със статива, за да се заснеме движение.

5. От 16 до 25 кадъра кадъра в секунда

Скоростта, с която първите камери са снимали е била 16 кадъра в секунда. В наши дни технологията е напреднала доста и обикновено камерите заснемат с 25 кадъра в секунда. Съществуват обаче и такива, които развиват завидната скорост от 250 кадъра в секунда.

6. Първият лентов филм

През 1906 година е заснет първият лентов филм. Той е австралийски и се казва „Историята на Кели Ганг“. Продължителността на филма е 1 час, а лентата е била дълга 1200 метра.

7. Първото кино

1907 е годината, през която се появява първото кино. Преди това филмите са били прожектирани в зали, опери и театри.

8. Филмовите ролки

Филм, който е 25 кадъра в секунда е с дължина 300 метра, а това се равнява на 11 минути. Колкото и да ни е странно днес, преди се налагало работниците в киното непрекъснато да сменят филмовите ролки, за да не се накъсва филма.

9. Дигитализацията

В наши дни киносалоните използват дигитални видео прожектори. Филмовите ролки вече са забравени и архивни.

10. Филмът, дълъг над 5 километра

През 1997 година излиза „Титаник“. По онова време филмите все още се прожектират на ролки. Филмът е дълъг 3 часа и 15 минути, а всяко копие заема 18 филмови ролки. След проста аритметика излиза, че при 25 кадъра в секунда филмът е с дължина над 5 километра.

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини