Нормандската четворка: Затопляне, доверие, гъвкавост, без напредък по важни въпроси

След многочасови преговори на Нормандската четворка, прекъснати от двустранна среща между президента на Украйна Володимир Зеленски и руския държавен глава Владимир Путин, Москва и Киев са съгласиха на размяна на задържани лица по формулата "всички срещу всички", предаде Би Би Си.

Освен това страните се споразумяха за нова среща в рамките на четири месеца и за три нови района в Източна Украйна, от които да бъдат изтеглени войските.

 

Според четворката, от началото на 2020 г. трябва да започне пълно и всеобхватно спиране на огъня в Източна Украйна и да се установи безсрочно примирие. Всички досегашни примирия обаче бяха провалени.

"Разблокирахме диалога с Русия, това е позитивен факт", посочи Зеленски след двустранната среща.

"Дали има някакво затопляне? Мисля, че да." - заяви Путин.

Няма никакъв напредък обаче по най-важния въпрос за Украйна - възстановяването на контрола върху собствената й граница, която се контролира от сепаратистите и руските сили в Донбас и системно се нарушава от руски конвои.

Не е постигнато и споразумение и за транзита на руски газ през Украйна.

Още преди срещата беше ясно, че суверенитетът върху Крим няма да се обсъжда - позицията на Москва по това беше категорична.

Стана известно, че Путин е настоявал сепаратистките лидери от окупираните територии в Донбас пряко да присъстват като страна в преговорите, но Зеленски не е приел.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел даде заявка за възможни промени в Минските споразумения.

"Меморандумът от Минск" беше подписан на 19 септември 2014 г. И, разбира се, с оглед на проведените в Украйна президентски избори, може да зададем въпроса трябва ли това споразумение да застине или може да бъде върнато към живот?" - заяви Меркел.

По думите й, включително благодарение на действията на президента Зеленски, се е появила възможност да се придаде "движение" и "еластичност" на този документ.

Припомняме, досега Меркел настояваше твърдо за изпълнение на договореното в Минск.

Путин също заговори за "гъвкавост" по споразуменията от Минск. Според него те са доста сложни и това дава възможност различните страни да ги тълкуват различно. Същевременно той заяви, че не вижда алтернатива на споразуменията от Минск.

Според френския президент Еманюел Макрон, срещата е помогнала за възстановяване на доверието. По думите му, засега няма окончателно съгласие по Формулата на Щайнмайер.

"Мога да кажа, че господин Зеленски прояви политическа преданост и решимост като президент на Украйна. И това помогна за възстановяване на доверието на взаимни начала", коментира Макрон.

Той посочи, че на срещата е постигнато най-важното - импулс за работа.

Инициатор на срещата в Париж беше Зеленски, които още преди тя да се състои определи свикването й като "победа". За да постигне съгласието на Москва на нейното провеждане, той прие т. нар. "формула на Щайнмайер", която голяма част от украинците определиха като капитулация и организираха масови протести срещу осъществяването й. Тя предвижда изтегляне на украинските военни от техни позиции в Донбас и провеждане на избори в окупираните територии без гаранции за възстановяване на контрола върху границата и украинския суверенитет над районите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини