SpaceX успешно изстреля апарата Dragon с генномодифицирани мишки на борда му

SpaceX успешно изстреляха капсулата Dragon на върха на ракетата Falcon 9 от Кейп Канаверал във Флорида за 19-тата и комерсиална мисия до Международната космическа станция.

Товарът на ракетата е около 2600 кг и включва генномодифицирани мишки и семена от ечемик.

Dragon успешно се отдели от ракетата и в момента пътува към Международната космическа станция – пътешествието ще продължи 3 дни, а апаратът ще прекара общо 30 дни преди да се завърне на Земята.

Изстрелването на ракетата бе отложено с един ден, заради силни ветрове в горния слой на атмосферата.

Falcon достигна свръхзвукова скорост след около 1 минута и 15 секунди и максимално динамично налягане 5 секунди по-късно.

10 минути след изстрелването Dragon бе вече в предварителна орбита и започна пътешествието си към Международната космическа станция в 13-тата минута.

Апаратът ще достигне крайната си дестинация в неделя.

Мисията включва и серия експерименти, които екипажът на станцията ще трябва да проведе, един от които с генномодифицирани мишки с ускорен мускулен растеж.

Те трябва да помогнат на учените да разберат как да смекчат загубата на кости и мускули в условия на слаба гравитация, която при хората се явява пречка пред по-продължителните мисии до обекти в Слънчевата система.

Малките космически пътешественици ще подобрят разбирането ни и за мускулната дегенерация при хората на Земята.

Могъщите мишки са поредните от серията гризачи, изпратени на Международната космическа станция и следват стъпките на 20 други генномодифицирани по същия начин животни, които прекараха известно време в орбиталната лаборатория по-рано през годината.

При предишните мишки, които се върнаха на Земята безопасно, бе наблюдавано същото поведение, като това на Земята.

Освен мускулестите гризачи SpaceX пренесе и експериментално оборудване, което ще се възползва от условията на слаба гравитация - включително ечемичени семена за бирен експеримент.

На борда са и устройства за тестване на базови теории за гравитацията, за установяване поведението на огъня в космоса и изпробване на различни видове лечения на сърдечни заболявания.

Ракетата пренася и така наречения Robotic Tool Stowage на НАСА – ново допълнение към космическата станция, което трябва да осигури защитено пространство за съхранение за роботи, които работят извън орбиталната лаборатория.

Първите обитатели на Robotic Tool Stowage ще са двойка ботове, проектирани да засичат потенциални атмосферни течове от орбиталната лаборатория.

SpaceX редовно доставят провизии и оборудване за Международната космическа станция, като печелят милиарди от това, очаква се да продължат да предлагат услугите си на НАСА поне до 2024.

Надеждите са скоро да се появат и човешки пътници - SpaceX работят по космически кораб Crew Dragon, които ще започне да пренася и хора, ако насрочените за този месец тестове на капсулата му преминат успешно.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини