Еврокомисията започна разследване на събирането на данни от страна на Google

През последните две години американската корпорация заплати 8 милиарда евро глоби. А сега антимонополните органи на Евросъюза започнаха ново разследване на Google, този път на методите на интернет гиганта за събиране на данни.

Представител на Евросъюза съобщи пред Reuters, че антимонополните органи събират данни за това, по какъв начин Google събира информация за потребителите. В рамките на това разследване ЕС е изпратил до редица големи компании специални въпросници за методите, използвани от интернет гиганта. Документите трябва да бъдат попълнени и изпратени в рамките на един месец. Регулаторните органи се интересуват какви данни иска Google от другите IT компании и как използва тази информация. Не се уточнява кои точно компании трябва да попълнят въпросните документи.

Европейският комисар Маргрете Вестагер наложи на Google глоби за над 8 милиарда евро за нарушаване на антимонополното законодателство на ЕС. През месец март тази година корпорацията бе глобена с 1,5 милиарда евро за нарушение на законодателството по отношение на интернет рекламата. По-точно, за начина на работа на AdSense на Google, където не можеше да се публикува реклама на конкурентите на Google.

Миналото лято Google бе глобен с $4,34 милиарда евро за това, че задължава производителите на смартфони и други Android мобилни устройства задължително да инсталират браузъра и търсачката на интернет гигант. Освен това през месец юни 2017 година Google бе глобен с 2,42 милиарда евро за злоупотреби с доминиращото положение на своята търсачка.

Източник: kaldata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини