Столтенберг обяви увеличение на разходите за отбрана на НАТО с 400 милиарда долара

Разходите за отбрана на НАТО ще се увеличат с 400 милиарда долара до 2024 г. в сравнение с 2016 г. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на пресконференция в навечерието на срещата на върха на НАТО в Лондон за 70-годишнината на Алианса, която ще се проведе от 3 до 4 декември тази година. Текстът на речта на Столтенберг е публикуван на сайта на съюза.

„Това е безпрецедентен напредък и това прави НАТО по-силен“, заяви генералният секретар на Алианса.

Столтенберг обяви, че през 2019 г. разходите за отбрана на европейските съюзници и Канада нарастват в реално изражение с 4,6%, което е пета поредна година на растеж. Той разкри също, че до края на 2020 г. съюзниците ще са инвестирали 130 милиарда долара повече от 2016 г. Въз основа на последните оценки, увеличението на разходите за отбрана до края на 2024 г. ще достигне 400 милиарда долара (спрямо 2016). 

По-рано CNN, позовавайки се на събеседници в администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп и служители на НАТО, съобщи, че САЩ планират да намалят прекия принос на страната в бюджета на НАТО

Досега САЩ са плащали 22% от прекия бюджет, който възлиза общо на 2,5 млрд. долара. По-късно Столтенберг потвърди тази информация. В същото време той призова за разделяне на вноските за прекия бюджет и общите разходи на съюзниците за отбрана, като отбеляза, че всички съюзници са спрели да намаляват разходите за отбрана и започват да ги увеличават.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини