Канадски тийнейжър с облитериращ бронхиолит след пушене на електронни цигари

Преди това заболяването е било типично само за работници на фабрики за пуканки и фабрики за преработка на кафе.

17-годишен канадец, който употребявал електронни цигари, бил диагностициран с тежко респираторно заболяване - облитериращ бронхиолит, известен още като "пуканкова белодробна болест". Докладът за случая е публикуван в журнала на Канадската медицинска асоциация и Gizmodo го описва накратко.

Облитериращият бронхиолит се появява поради въздействието на някои вещества, по-специално хлор, амоняк, серен диоксид и други, които запушват дихателните пътища в белите дробове - бронхиолите. В резултат на това пациентите развиват суха кашлица, хрипове и задух.

През 2000 г. тази болест стана известна като "пуканкова болест на белите дробове", след като медиите разказаха за работници, които получили облитериращ бронхиолит във фабрика за пуканки за микровълнова. В този случай заболяването било предизвикано от ароматизиране с диацетил. Случаи на пуканково белодробно заболяване също са регистриранит при производството на печено смляно кафе - по време на този процес също се отделя диацетил във въздуха.

Сега облитериращият бронхиолит за първи път е свързан с вапинга. Заболяването е диагностицирано при 17-годишен жител на Канада, който не е работил в завод за преработка на кафе или във фабрика за пуканки, а в заведение за бързо хранене. В продължение на пет месеца той използвал смеси и редовно добавял към тях тетрахидроканабинол, активната съставка на марихуаната. В резултат на това младежът изпаднал в доста тежко състояние и лекарите сериозно обмисляли трансплантация на белите дробове, но все пак решават да не я правят. След 47 дни интензивно лечение, което включва изкуствена белодробна вентилация, пациентът бил изписан. Лекарите се опасяват, че последствията от вапинга ще останат дълго време. След изписването му той страда от задух и среща затруднения при физическо натоварване.

Предишни проучвания откриха следи от диацетил, с който е свързан облитериращият бронхиолит, в много течни смеси за пушене. Европейският съюз вече забрани употребата на това вещество в електронните цигари.

Един от авторите на работата Карън Босма припомня, че преди да опитате електронни цигари, не трябва да забравяте за възможните сериозни рискове за здравето и потенциални хронични белодробни заболявания. А на тези, които вече използват електронни цигари, специалистът препоръчва да не приемат смеси от незаконни доставчици, защото те могат да съдържат потенциално вредни химикали. Изследователите казват също, че за да се направи окончателно заключение за това дали електронните цигари и вапинга са вредни за човешкото здраве, са необходими допълнителни изследвания. Следователно, преди те да бъдат извършени, електронните цигари не може да се препоръчват като средство, което ще намали вредата от обикновените цигари, дори и други изследвания да говорят това.

По последни данни в 49 щата на САЩ 2051 души са били диагностицирани със заболяване заради електронни цигари (EVALI), 39 от тях са починали. Възрастта на починалите варира от 17 до 75 години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
07 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
07 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
07 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
07 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
07 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
07 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
07 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
07 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
07 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
07 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
07 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
07 апр 2020
Последни новини