Двудневен киномаратон с унгарски филми в Младежкия център

    Романтична комедия, криминална драма и приключенски филм-шедьоври на новата унгарска кинематография от последните години могат да гледат киноманите в Хасково на двудневен маратон.

    Продукциите са създадени между 2014 и 2017 година.

    Прожекциите ще са напълно безплатни на 27 и 28 ноември в залата на Младежкия център.

    Филмите са предоставени от Унгарското посолство и Унгарският културен институт „Балаши”. Панорамата на унгарското кино ще се проведе в Хасково със съдействието Джаз клуб Хасково и община Хасково по идея на музиканта Димитър Русев-Мутата. Тя започва в 18 часа на 27 ноември с изпълнения на Акустично джазово трио- Димитровград, съпътстваща ще е изложбата на Атила Лорант „Човекът в пейзажа”.

    117 -минутната романтична комедия „Суинг” е първа в списъка на филмите, които ще бъдат представени. Режисьор и сценарист е Чаба Фазекаш, оператор е Даниел Гараш, музиката е на Чаба Фалтаи.

    Лентата разказва за срещата на три огорчени жени на различна възраст с бивша кралица на суинга, която ги взема под своето крило и създава с тях последния шедьовър в живота си – гастролиращия състав Swing Angels.

    Будапеща, октомври 1936 година. Министър-председателят Дюла Гьомбьош е мъртъв. В един от безистените на квартал „Терезварош” се натъкват на трупа на млада еврейка. Пристигналият на мястото криминален репортер на вестник „Вечерните новини”  Жигмонд Гордон започва да разпитва, но навсякъде се сблъсква със стени. Каква е развръзката гледайте на 28-ми ноември от 18 часа. Почитателите на криминалето със сигурност ще харесат „Престъпна Будапеща” /„BUDAPEST NOIR”/.

    Криминалната драма от 2017 година е дело на режисьора Ева Гардош, сценарист -Андраш Секер. Филмът е създаден по едноименния романа на Вилмош Кондор, който излезе и на български език през 2015 г. в превод на Юлия Крумова. Оператори на лентата са Елемер Рагаи, Мартон Рагаи, монтаж: Матяш Фекете. Атила Пачаи получава за работата си в „BUDAPEST NOIR” награда за най-добра музика на чуждестранен филм от Los Angeles Hollywood Music in Media Awards, 2017.

    Вторият филм през тази вечер започва в 20 часа. Един от най-успешните унгарски филми в последните години -"Кинчем" на режисьора Габор Херенди разказва историята на Ерньо Блашкович, загубил всичко след Унгарската революция от 1848 г. Кинчем, един великолепен състезателен кон, дава нова цел на безсмисления му, самоунищожителен живот.

    Героят има невероятния шанс да получи обратно най-важното - реванш, любов и слава.
    Сцинаристи на приключенско-романтичната продукция са: Балинт Хегедюш и Габор Херенди, оператор- Петер Сатмари.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини