Хазартният тип влезе в профила на домашния насилник

Изображение 1 от 3

    Профилът на домашния насилник се разраства. В него, освен зависими от алкохола и наркотиците, като чести извършители на насилието вкъщи се забелязват през последните години и хората, отдали се на хазартните страсти. В основата на тези посегателства са икономическите интереси, коментираха от Фондация „Х&Д Джендър перспективи”. Тормозът е предимно от силния пол към съпругата, родителите и дори към бабите и дядовците.

    Изводът е част от събраните впечатления по време на Мониторинговия доклад, подготвен от адвокат Милена Славова. Той е изготвен от екипа на Фондацията на базата на наблюденията по прилагането на Закона за защита от домашното насилие.

    Миниторингът е извършен през последните 4 години на територията на съдебен район Хасково. Наблюдавани са районните съдилища в Хасково, Димитровград, Свиленград, Харманли и Ивайловград. В него, като граждански наблюдатели, освен Милена Славова, са участвали още Андриана Мусабашева и Майриана Войкова от фондацията.

    Наблюдението обхваща периода от 2015 до 2018 година. За това време са проследени 373 дела, заведени в районните съдилища по Закона за домашното насилие. Най-много са те в Хасковския районен съд-192.

    Най-честият профил на жертвата е на жена, между 25 и 35- годишна възраст. В повечето случаи, освен на физическо насилие, е подложена и на психологически тормоз.

    Във втория основен профил, който се очертава, влизат мъже и жени над 60-годишна възраст. Това са предимно пенсионери, които са подложени на насилие от близките си.

    Профилът на насилника по възраст, съвпада с този на жертвите- около 25-35 години.

    Друг от изводите е, че водените дела за домашно насилие в областния център Хасково са от хора в брак, а в по-малките населени места жертвите, които дръзват да търсят съдебна защита са предимно хора в съжителство. „Вероятно премълчаването в състояние на брак на насилието у дома в малките населени места, все още се дължи на по-патриархалните привички там“, коментира Милена Славова.

    Голяма част от домашните насилниците са и хора с психически проблеми. Част от тях дори на са диагностицирани, посочват от екипа на неправителствената организация, който се състои от юристи, психолози и социални специалисти.

    Като добра практика от фондацията отчитат факта, че повечето от делата за защита излизат с резултат за жертвата още в съдебна зала. В останалите райони практиката е това да се случва до седмица-две. Хасковски съдебен район е отличник в страната по този показател, показва наблюдението. Това е много важно, защото в тези период жертвата е най-уязвима, посочи управителят на фондацията-психоложката Петя Петрова.

    Като добра практика наблюдателите отчитат все по-честото прилагане от страна на съда на т.нар. 5-та мярка по ЗЗДН-насочването от страна на съда на насилниците към специализиарни програми.

    Не се насочват обаче към програми за възстановяване от домашно насилие жертвите, а това е изключително важно, отбеляза Петя Петрова.

    Тя даде и зловещ пример във връзка с важността от прилагането на т.нар. шеста мярка от съда. В Кризисния център за настаняване на жертви от домашно насилие в Димитровград е приютена жена, която се възстановява от сериозни изгаряния по цялото тяло. Тя е пострадала от съпруга си, който решил да сложи край на живота си в огъня, но освен себе си, запалва и нея.

    От Фондация „Х&Д Джендър перспективи” обобщиха и резултатите от 6-месечния проект, по който са работили през 2019 година в трите си консултативни центрове в Хасково, Свиленград и Димитровград. През безплатни консултации за социални услуги са преминали 50 души, пострадали от домашно насилие. С тях е работил и психолог. 40 са консултациите, дадени от юристите на фондацията, при седем от случаите се е намесил и трудов посредник.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Го
      Голям Балама
      12 -2
      18:31, 18 ное 2019
      В този ред на мисли, на стадото да са му честити 3-те нови игрални зали разкрити тази година в Кауново. Разкриха още 3 места за подстригване на стадото.
      • Ма
        малка балама
        4 -12
        18:36, 18 ное 2019
        Никой,никого не кара на сила ве чобанин!Стига си о... Виж коментара
    • 2
      Го
      Голям Балама
      9 -3
      20:25, 18 ное 2019
      малка балама, личи си, че си малка балама...но те чака гурбет в гейропата, след като изиграеш и боксерките на задника си.
    • 3
      Ос
      осман алив
      1 -6
      22:14, 18 ное 2019
      казиното е супер Виж коментара
    • 4
      Ро
      Родител
      5 -1
      02:14, 19 ное 2019
      Който не се е сблъсквал с този проблем на зависим към хазарта не е наясно.Това е страшна зависимост с много последствия.Трябва да се забрани хазарта в населените места,нека има в скъпи хотели и курорти.
    Последни новини