Google пуска Stadia - видеоигри в облака, достъпни в браузър

Все по-разширяващият се Google става гейм компания във вторник (19 ноември) със старта на облачната си услуга Stadia, която позволява на хората да играят видео игри за конзола в уеб браузър или на смартфон.

Интернет гигантът се надява да пробие в световната индустрия за видеоигри, която се очаква да достигне 150 милиарда долара през тази година, с облачна технология. Това може да разшири аудиторията, привлечена от богати нови функции, както и лесен достъп - без повече да има нужда от конзоли.

Анализаторите гадаят доколко перспективата на Stadia еасигурна, тъй като се сблъсква с конкуренти като PlayStation Now на един развиващ се и силно конкурентен пазар, пише techxplore.

Stadia залага на тенденция, в която съдържанието, вариращо от блокбастър филми до работни проекти, е в облака и е достъпно от всяко устройство.

„Всички тези нови услуги само сочат, че не се нуждаем от специализиран хардуер в дома, за да имаме достъп до развлечения“, казва управляващият директор Wedbush Securities Майкъл Пахтер.

Google миналия месец разпродаде комплектите "Founder's Edition" на цена от $ 129. Всеки комплект съдържа контролер Stadia и устройство за безжична връзка Chromecast Ultra във формата на висулка, което се включва в телевизор.

Игрите на Stadia се играят с уеб браузър Google Chrome на компютрите, на смартфони Pixel, произведени от Google, от второ поколение нататък и на телевизорите.

Абонаментите за Stadia Pro, чиято цена е 10 долара на месец в САЩ, ще бъдат налични в 14 държави в Северна Америка и Европа.

Абонатите ще могат да купуват игри, които са хоствани в центровете за данни на Google, но някои безплатни игри ще бъдат достъпни за абонатите, като се започне с „Destiny 2: The Collection“.

Stadia на смартфоните ще работи с WiFi връзка, вместо да разчита на мобилни телекомуникационни услуги.

Възможността за игра без забавяния или прекъсвания е от първостепенно значение за геймърите, а недостатъчната интернет връзка може да предизвика неудовлетвореност. Скоростта на интернет също ще определи колко богата ще е графиката в играта.

Някои от обещаните функции като интеграция с YouTube няма да бъдат налични при старта.

„Тези недостатъци обаче ще бъдат лесно пренебрегвани, ако Google може да предостави много надеждна и висококачествена услуга за поточно предаване на игри.“

Google изглежда е готов да направи точно това, според вицепрезидента на Ubisoft за партньорствата Крис Ранен. Френският гигант за видеоигри работи с Google и неговите игри са сред заглавията в Stadia. Той очаква дълъг период на стартиране, през който Google ще подобрява Stadia, но подчерта потенциала на Stadia да пусне хората да играят, без да инвестират в конзоли.

Абонаментите за Stadia Pro, чиято цена е 10 долара на месец в САЩ, ще бъдат налични в 14 държави в Северна Америка и Европа.

Но Пахтер поставя под въпрос дали абонаментите са правилният подход.

"Правилният модел е плащане, когато влизате или плащате за играта и играете неограничено без абонамент", казва Пахтер.

Американският технологичен ветеран Microsoft също тества онлайн платформа за игри Project xCloud.

"Следващата година ще пуснем Project xCloud на персонални компютри с Windows и си сътрудничим с широк набор от партньори, за да направим поточното предаване на игри достъпно и на други устройства", заяви корпоративният вицепрезидент на Microsoft Карим Чодри в онлайн публикация.

Sony Interactive Entertainment миналия месец намали цената на услугата си за облачни видеоигри PlayStation Now близо наполовина в САЩ до 10 долара месечно.

Базираната в Япония Sony също засили библиотеката с игри, до които потребителите на PlayStation Now имат достъп чрез конзолите си или на персонален компютър с Windows.

Sony и Microsoft също са готови да пуснат конзоли за видеоигри от ново поколение през следващата година.

„Макар че очакваме, че специализираните конзоли в крайна сметка ще загубят релевантност в лицето на облачните услуги за игри, няма гаранция, че това ще бъде катализирано от услугата на Google, а не на Sony и Microsoft“, казва старшият анализатор на Ovum Матю Бейли.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини