Защо лекарите не разбраха, че мъж има 1 кг тумор в мозъка

Уникална операция за отстраняване на огромен тумор с тегло над 1 кг от мозъка на мъж бе направена в МБАЛ "Св. Иван Рилски" преди дни. Екипът, извършил операцията, която е първата по рода си в Европа, разказа за случая.

"Недопустимо е в 21 век да се допуска мъж да бъде оставен с такъв тумор", въведе в историята неврохирургът д-р Емануил Найденов.

По думите му вината е на лекарите, които са консултирали мъжа преди това и в профилактиката, тъй като туморът е личал по "челото на мъжа".

Осем часа е продължила тежката операция на 41-годишния Божидар на 4 ноември. Мъжът години наред е страдал от главоболие, зрението му намалявало, а главата видимо се деформирала.

От разказа на мъжа се разбира, че той е ходил по лекари заради това, че не вижда, питал лекарите защо не вижда и защо челото му се променя. Имало и очен лекар, който му казал - "ще си го изпилиш и ще се оправи". После Божидар ходил на друг лекар, предприел и лечение, но зрението все повече намалявало. Пациентът решил да отиде на скенер в болница "Св. Иван Рилски" и там се видяло, че има огромен тумор.

Диагнозата първо не е поставена години, а когато е поставена, вече е било късно и всички лекари в България и чужбина отказвали оперативна намеса.

Единствено лекарите от "Иван Рилски" се съгласили, въпреки риска изходът за пациента да е фатален.

След свикване на екип за операцията и обсъждане на случая, след проучване, че има само няколко такива случая в света, е решено мъжът да бъде опериран с нов подход. Първо се запушват хранещите съдове на тумора, а след ден се пристъпва към операцията и отстраняване на лезията.

Пациентът е загубил два литра кръв и на няколко пъти е бил между живота и смъртта, но е овладян от анестезиологичния екип.

Мъжът сега се възстановява, а показателите му са все по-добри. Очаква се до седмица-две пациентът да бъде изписан и да премине на рехабилитация. Не се знае какъв ще е изходът след операцията, тъй като в света такъв случай няма. Божидар ще бъда наблюдаван поне една година.

Екипът, извършил уникалната за България операция, се състои от най-добрите специалисти в болницата - неврохирург Емануил Найденов, неврорентгенолог доц. Станимир Сираков, неврорентгенолог Марин Пенков и анестезиолог д-р Любомир Падарски.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Бр
    БРАВО!
    36 -1
    15:27, 15 ное 2019
    Браво на екипа! Дай Боже, да се възстанови напълно този млад човек! Срам и позор за дългогодишно "лекуващи" го медици! Дали изпитват поне малко чувство за вина?
  • 2
    На
    Наблюдател
    22 0
    19:44, 16 ное 2019
    Хвала и Поклон на тези лекари!
  • 3
    Ne
    nelicha - нелича
    15 0
    22:02, 17 ное 2019
    Хвала и Поклон на тези лекари , които още не са напуснали страната . И бог да е на помощ на милион и половина здравно не осигурени Българи .
Последни новини