Лекари от Александровска извършиха уникална операция на сърце

За първи път в УМБАЛ „Александровска” екип от инвазивни кардиолози извърши ротаблация на пациентка с тежка исхемична болест на сърцето, съобщиха от лечебното заведение. Методът спомага за преодоляване на запушването на кръвоносните съдове с калциеви натрупвания, които възпрепятстват притока на кръв към сърцето.

Жената постъпва в тежко състояние, с два запушени клона на лявата коронарна артерия, разказа началникът на кардиологичната клиника в „Александровска” доц. Добрин Василев. Единият клон е стентиран преди месец, а калцификатът в другия наподобявал отливка и запълвал почти изцяло лумена на артерията. За отпушването й се наложило използването на ротаблатор - накрайник, покрит с фин диамантен прах, който под високо налягане прониква в артерията. Там с въртене от порядъка на 140-180 хил. оборота в минута, отложената плака се раздробява. След отпушването, в артерията вече може да се постави стент.

Калцият води до невъзможност за лечение с обичайните средства, обясни доц. Василев. Експертът уточни, че ротаблацията е най-съвременния, бърз и атравматичен метод, който позволява прецизно лечение по неоперативен път на запушвания на кръвоносните съдове. Освен това, с него се спестява използването на контрастно вещество, което често причинява алергични реакции и крие риск за бъбреците на пациента.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини