4 °C

10 урока от Медитациите на Марк Аврелий

Медитациите на Марк Аврелий е мощна книга, издържала проверката на времето. От нея можем да получим важни за всички ни житейски уроци.

Преди това обаче нека кажем кой е авторът

Марк Аврелий (121-180 г.г. сл. Хр.), известен още като Философът, е римски император, управлявал в периода 161-180 г.г. Той е от най-популярните римски владетели, а по-голямата част от управлението му минава във военни кампании. Марк Аврелий е бил един от най-мъдрите владетели и често прекарвал времето си в писане в своята шатра.

Марк Аврелий не е бил отдаден на славата, властта или богатството, въпреки че е бил император. Бил е много по – изкушен от търсене на отговорите на дълбоките въпроси, като как да живеем по-добър живот, как да преодоляваме предизвикателствата, които животът хвърля срещу нас или как да контролираме емоциите си. Той е бил запленен от философията на стоицизма, където попадат и горните въпроси.

Като император Марк Аврелий е имал дълг в обществена полза, но въпреки това е намирал време да пише – бележки и коментари, които по-късно стават известни като книгата „Медитации“. Марк Аврелий е бил мъдър и уважаван управник, но това, с което го помним днес е именно книгата, която е написал.

За книгата

Медитациите на Марк Аврелий представлява серия бележки, отражения и фрагменти от неговите мисли по отношение на стоицизма. Книгата е написана в по-тихите моменти по време на военните кампании и засяга трудни, но важни въпроси.

Идеите в книгата не са оригинални, а са базирани на съществуващи принципи на стоическата философия, така че Марк Аврелий е записвал отраженията на тези принципи у него и собственото си разбиране за тях. Именно по този начин той ни е завещал идеи, които си заслужават обмислянето за много аспекти на живота.

Стоицизмът е философия, която учи на емоционална стабилност и устойчивост, така че да можем да се изправим пред предизвикателствата на един жесток и непредсказуем свят. Тя проповядва самоконтрол, така че да се изправяме пред страха и всички общи трудности, които ни връхлитат през живота. Ние можем да устояваме на трудностите, ако сме чувствителни по отношение на нашите очаквания за живота и реалността.

Стоицизмът ни учи, че да имаме нереалистични очаквания към живота може да ни нанесе дълбоки поражения. Вместо това, трябва да се научим да държим емоциите си под контрол. Трябва също да сме наясно, че по-скоро често ще се налага да преминаваме през проблеми.

Марк Аврелий е бил много внимателен в осмислянето на тези учения. Голяма част от Медитациите се отнася до приемането на непроменяемата вселена и важността на менталната сила и спокойствието, когато се осъзнае това.

Книгата съдържа мъдри думи, които се доказват като безценни, когато се изправим пред трудности. Авторът ни говори не като Римски император, а като човешко същество, което като всички нас е трябвало да преживее и преодолее различни аспекти в живота си.

10 урока от Медитациите на Марк Аврелий

Бъди добър, вместо да се чудиш как да бъдеш добър

„Недей да дискутираш какъв трябва да бъде добрият човек. Просто бъди такъв“

Може да прекарваме много време в размисли за това, какво е да си добър човек или за това, как трябва да станем по-добри, за да постигнем целите си. Понякога обаче е по-добре да не мислим прекалено много и просто да правим това, което знаем, че означава добро. Това са простички неща като да си мил, да изслушваш приятелите си, когато имат нужда от теб, да си честен и с добри маниери.

Мисленето как да сме добри може да ни отклони от факта, че това са малките ежедневни дела, които изграждат добрината в нас. Всички знаем, че това е вярно, така че нека просто го правим.

Мислите са това, което определя твоето добруване и реализация

„Щастието в живота ти зависи изцяло от качеството на твоите мисли.“

Чувството за реализация не може да ни достигне само чрез външни събития. Можем да откриваме щастието в кратките моменти на взаимодействие със света, но това никога няма да ни задоволи напълно в търсенето на пълнота.

Пълното чувство на реализация се постига със спокойствие. Да контролираш емоциите си, да имаш амбиция за постигане на целите си и да си благодарен за това, което имаш, са все неща, които могат да се постигнат със силата на собственото ти съзнание. Едва тогава можеш да работиш за пълна реализация.

Не можеш да промениш това, което става в света, но можеш да промениш това, което мислиш за него

„Имаш власт върху съзнанието си, не върху външни събития. Осъзнай това и ще откриеш сила.“

Идеята, че вселената и природата са такива, каквито са и не подлежат на промяна е голяма тема в Медитациите на Марк Аврелий. Не можем да променим събитията, които се случват, така че няма смисъл да се чувстваме зле по отношение на тях. Трудностите стават по-лоши в зависимост от начина, по който гледаме на тях в съзнанието си.

Ние нямаме властта да спираме лошите събития да ни връхлитат. Но имаме силата да ги обработваме и да се справяме с тях по приемлив и здравословен начин. Тогава излизаме от проблема по-силни отколкото сме били преди това.

Бъди благодарен за това, което имаш

„Когато станеш сутрин помисли каква привилегия е това да си жив, да мислиш, да се наслаждаваш, да обичаш …“

Спри да мислиш за това, което нямаш, а бъди благодарен за това, което имаш. Привилегия е, че си жив, казва Марк Аврелий. Ние сме късметлии, че имаме съзнание, че имаме приятели, че имаме хобита или че някой ни обича.

Спирането и обмислянето на свободата, която имаш, може да те накара да осъзнаеш, колко е богат животът ти всъщност, въпреки различните материални желания, които може да имаш.

Живей само и напълно в настоящето

„Прави всичко в живота си сякаш това е последното нещо, което ще направиш.“

Понеже вселената е такава каквато е, ние не можем да променим миналото. Не трябва да живеем в минали събития, нито трябва да се тревожим прекалено за това, което би могло да се случи в бъдеще.

Вместо това трябва да изживяваме пълноценно всеки ден и да извличаме максимума от всяка възможност която се изправя пред нас. Същевременно трябва да се опитваме да премахнем горчивината от мислите си.

Осъзнай, че лоши и непредвидени неща могат да ти се случват и ще бъдеш подготвен за всичко, което се изправи на пътя ти

„Колко смешен и лишен от реализъм е човекът, който се учудва на всичко, което се случва в живота.“

Стоицизмънт ни учи да нямаме нереалистични очаквания за нещата, които ни се случват. Нереалистичните очаквания ни правят неподготвени за трудностите.

В резултат ние се справяме много по-трудно с тях, поради шокиращото им естество. Ще можем да запазим ментална стабилност в трудни времена, само ако осъзнаем, че на всички ще ни се наложи да се справяме с предизвикателни събития по някое време.

Няма твърде висока летва, няма неизпълнима цел

„Ако нещо ти изглежда твърде трудно, не мисли, че е невъзможно за всички останали.“

Може би учиш медицина или тренираш за маратон, искаш да пробиеш в музикалната индустрия или пък да съградиш успешен бизнес. Чувстваш, че не напредваш кой знае колко … Трудно е, напрагащо е и си готов да се откажеш.

Можеш да преодолееш трудностите само със силна настройка на ума, т.е. само ако вярваш, че си способен да постигнеш нещо. Само защото нещо е трудно, това не го прави непостижимо.

Спри да се безпокоиш какво мислят другите за теб

„Колко много време печели този, който не гледа какво казва съседът му или какво прави и какво мисли, а само това, което прави самият той – да го прави справедливо и свято.“

Да се безпокоиш за това какво другите мислят за теб е голяма загуба на време. Може да нанесе огромна вреда, защото ти пречи да постигаш целите си.

Мнението на другите за характера ти не трябва да има и няма влияние върху живота ти. Може да използваш времето, в което се тревожиш, по много по-здравословен начин. Например можеш да се стремиш към постигане на целите или към постигане на спокойствие.

Оценявай стойностните неща в живота и животът ти ще има стойност

„Стойността на човек се измерва по стойността на нещата, които цени.“

Това, което ценим, това, за което сме загрижени и това, което ни е най-важно, определя какъв живот водим. Например, ако парите и материалните притежания са ти най-важни, значи вероятно някаква значима субстанция липсва в живота ти.

От друга страна, ако най-важното за теб е добруването на семейството и приятелите ти, собственото ти добруване и връзките с другите или пък смислена кариера, тогава може да имаш шанс за съдържателен и реализиран живот.

Без значение какво ни се случва, ние можем и ще продължим напред

„Въпреки че разбиваш сърцето си, хората ще продължат както преди.“

Стоицизмът поставя фокуса върху факта, че всички преминаваме през мрачни времена в живота си. Можем да бъдем съсипани от скръб, с разбито сърце от провалена връзка или да имаме периоди на безпаричие. Всички понякога изпитваме дълбоко страдание и болка. Често можем да чувстваме, че не можем да продължим …

Но ако сме наясно, че тези неща са неделими от живота факти, можем да сме емоционално по-стабилни и решителни тогава, когато най-много ни трябва. Може да бъде много болезнено, но можем да минем през него, точно както другите са минали преди нас.

Защо Медитациите са важни

Уроците от тази книга са напълно приложими за нашия живот, въпреки че тя е написана преди 2 хилядолетия. Книгата говори за универсални неща, пред които ние човеците се изправяме. Самият факт, че е писана преди 2000 години, доказва колко дълбоко тези теми са вкоренени в нашето съществуване.

Показва също и необходимостта да мислим за тях и да ги дискутираме. Можем също да намерим утеха в това, че дори Римският император е имал същите проблеми като нас.

LearningMind.

Източник: megavselena

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще ви предложи възможности за постигане на цел, към която отдавна се стремите. Съсредоточете се в работата си, това ще ви спести неприятности. Усилията, които положите ще бъдат оценени, евентуалното ви бездействие също. Среща с партньори в бизнеса ще създаде условия за удачно влагане на пари, и което е по-важно, бързото им нарастване.
16 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се запознаете отблизо с идеите на човек от вашите среди и заедно ще планирате общи действия. Други ще ги занимават лични, духовни или интимни преживявания. По-важното е, че ще има какво да ви зарадва. Денят е подходящ да подобрите отношенията си с някой, изразявал съмненията си във вас.
16 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Многообещаващо начало на новата седмица. Имате реални шансове да постигнете онова, към което се стремите, затова действайте решително и ще успеете. Онези от вас, които все още не са открили любовта, днес ще постигнат много в тази посока. Спокойни и уверени сте и това е най-важната предпоставка за успеха ви.
16 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Благодарение на усърдието ви ще добиете повече яснота по интересуващ ви въпрос и това ще ускори действията ви, но вече освободени от съмнения и вредни мисли. Първите резултати ще повишат увереността в собствените ви сили, друго не би могло и да е, а разбирането, което срещате ще ви мотивира да продължавате.
16 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отнасяйте се с повече търпение към обкръжението си и не давайте израз на обземащо ви раздразнение. Ще за твърдите постиженията си в областта, в която съсредоточавате най-много усилия. Не пренебрегвайте чувствата на онези, които ви обичат, покажете им уважението си и направете живота на всички ви по-добър. приемете подаръците, каквито и да са те.
16 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
16 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В живота си вие навлизате в нов етап. Имате добри шансове за професионален напредък, опитайте се да използвате удачно покровителството на звездите. В личен план ще е добре, ако се отървете от съмненията си по отношение на вашия интимен партньор. В противен случай рискувате да влошите отношенията си.
16 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Приемете предложението на партньорите си, това е най-доброто, което можете да направите за момента. Внимавайте, това е шанс, особено, ако сте попаднали на нещо отдавна желано. Издигане в кариерата и повишаване на възнаграждението ви. В интимен план ви предстоят приятни моменти.
16 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от високите си амбиции, е добре да разчитате предимно на собствените си сили. Така няма да търсите вина в другите, ако не успеете във всичко. В личен план ви очаква положително развитие на връзка, която до сега ви е притеснявала. Тя може да се отнася и до отношенията ви с човек, комуто за нещо сте длъжници.
16 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако се отнесете с повече внимание към мнението на другите, ще си създадете нови приятели и улесните изпълнението на задачите ви днес. Обемът информация, която поемате и натовареността ви се отразяват на емоционалното ви и физическото ви състояние, което ви прави раздразнителни и пречи на връзките ви.
16 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате приятното усещане за нещо вълнуващо и силно, и чувството ви не е измамно. Дружелюбното ви отношение към някого ще ви възнагради, предстои да изживеете силни емоции. За едни те са свързани с нова любов, за други с успешен бизнес или друга съвместна изява.
16 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С интерес ще се включите в обща задача, изпълнението на която може скоро ще ви отегчи. Ще се почувствате обнадеждени от едно предложение, от вас зависи да го развиете в желаната посока. Пътуванията, на близко или далече ще са приятни и безаварийни. Изразете обичта си към някого и ще се радвате на взаимност.
16 дек 2019
Последни новини