Кметът на Несебър се закле, свалиха му белезниците за церемонията

Пред препълнена зала на Общинския съвет в Несебър избраният кмет Николай Димитров и 21 общински съветници положиха клетва и встъпиха в длъжност. С възгласи "Свобода" хиляди жители на общината изразиха подкрепата си към кмета, който по-рано беше доведен с белезници и конвой до залата в Несебър. Николай Димитров благодари през сълзи на своите съграждани и каза, че те не са се поддали на "тази провокация и гнусна интрига" срещу него. Белезниците на Димитров бяха свалени за церемонията, предаде БНР.

Жители на Несебър се събраха пред заседателната зала на Общинския съвет в подкрепа на избраните, но задържани по обвинение на купуване на гласове кмет и двама общински съветници. Сесията се провежда при засилено полицейско присъствие.

Тримата бяха задържани дни преди първия тур на изборите с обвинения за купуване на гласове.

Организатори на протеста са Инициативният комитет, издигнал кандидатурата на Николай Димитров за кмет. Той и общинските съветници трябва да бъдат освободени от ареста, казаха Яни Николов и Петър Козаров: "Той ще положи клетва на химна на България с белезници и защо трябва да водим редовно избран кмет под конвой? В случая са му нарушени правата на гражданин и на редовно избран кмет", подчерта Николов.

"Не може един човек, който е избран с 8 000 гласа, да бъде обвиняван неправомерно, според мен", добави Козаров.

Хората в Несебър настояват за освобождаването на представителите на местната власт: "Хората са гневни, ядосани, защото по този начин те искат да ни превземат, ние това не го искаме, ние живеем в свободна България, демократична България. Важното е държавата да се съобрази с нашето мнение, не може да се говори за купуване на гласове при такава огромна подкрепа за задържаните, а това означава доверие", казаха граждани на Несебър.

След като положи клетва, Димитров може да упълномощи свой заместник, защото след тържествената церемония той ще бъде върнат отново в ареста.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини