Мая Манолова първо иска да касират изборите в София, после идва новият й проект. Преглед на печата

Планове.

"24 часа":

Мая Манолова първо иска да касират изборите в София, после идва новият й проект

Касиране на изборите в София е първата цел на неуспялата кандидатка Мая Манолова, едва след това тя ще обяви новия си проект. В този ред подреди в понеделник след загубения балотаж следващите си стъпки Манолова.

"Няма дасе откажа. Ще намеря начина и формата тази гражданска енергия да не бъде пропиляна и разпиляна, а да бъде фокусирана за постигането на промяна на модела в София и в България. Как ще стане това, ще обявя, след като чуя окончателните резултати от гласуването", каза тя в изборната нощ и даде знак, че работи върху свой политически проект. Намерението си Манолова споделяше неофициално и преди предизборната кампания като вариант на действие при загуба на вота.

Проектът няма да е партия, но форматът ще се изясни, когато е готова с анализа на изборите, уточни тя към дата 4 ноември.

Заключение.

"Сега":

Каракачанов: Няма нарушение при полета на руските самолети

Няма нарушение нито на ембарго, договор, или международна спогодба при преминаването във въздушното пространство на България на руски военно-транспортни самолети, превозващи ЗРК С 400 към Сърбия. Това заяви пред бТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран и от БГНЕС. Той добави, че непозволяване на полета би довело до дипломатически скандал с Русия.

"Не, не сме нарушили ембарго, тъй като става въпрос за прелитане във връзка с учение на техника, която след това се връща обратно. Така, че няма нарушение", заяви Каракачанов.

"Разбира се, България можеше да не издаде разрешение, но най-вероятно това щеше да доведе до дипломатически скандал с Русия. Става въпрос за техника, която е прелетяла над България и Сърбия и се връща по същия начин", каза още той.

Реакция.

"Дума":

Френският посланик: Българите са добре приети и са доказали своя професионализъм

Френският посланик у нас Флоранс Робин бе на разговор в Министерството на външните работи заради изказването на френския президент Еманюел Макрон, предизвикало остри реакции от София в края на миналата седмица.

Припомняме, че в интервю за сп. "Вальор актюел" Макрон заявява:"Предпочитам хора, които идват от Гвинея и Кот д"Ивоар законно, които са тук и които вършат тази работа, отколкото български или украински незаконни канали".

По време на разговора заместник-министър Петко Дойков е изразил недоумение от изказването на френския президент, което е предизвикало възмущение в българското общество, включително сред сънародниците ни във Франция.

Посланик Робин изразила съжаление и заявила, че думите на президента Макрон са извадени от контекста и са погрешно разбрани. "Те в никакъв случай не се отнасят до българското правителство, българските граждани или българските работници, които са добре приети и са доказали своя професионализъм," добавила посланик Робин.

Доходи.

"Дума":

КНСБ настоява минималната пенсия да стане 250 лева

От 1 юли 2020 година минималната трудова пенсия да се увеличи от 219,43 лева на 250 лева или с 14 процента. Това е част от становището на КНСБ по проекта за бюджет на ДОО, изготвен от правителството. Конфедерацията прави сериозни предложения за повишаване на адекватността на пенсионните плащания.

Синдикатът е категоричен, че при официална линия на бедност за 2020 г. от 363 лева (изчислена по SILC - метод на определянето й в ЕС), е задължително да се направи една първа, макар и предпазлива крачка - минималната пенсия за стаж и възраст да догонва и в рамките на няколко години да надхвърли плавно линията на бедност, за да се гарантира достойно съществуване на получателите на такава пенсия, съобщиха от КНСБ.

850 хиляди пенсионери ще получат това увеличение и ще почувстват, че този път към тях Правителството, Парламентът и обществото проявяват съпричастие и загриженост.

Скандал.

"Монитор":

Спецсъдът пусна обвинения за шпионаж Малинов в Русия

Обвиненията срещу Малинов са, че заедно с двама от руските покровители на банкера беглец Цветан Василев - олигарха Константин Малофеев и бившия дипломат Леонид Решетников, е правил план за увеличаване на руското влияние у нас. Парите за тази операция пък били обещани от Цветан Василев, който уверил руските си партньори, че ще им прехвърли активи за 500 млн. евро, купени с пари от КТБ.

Въпреки тези обвинения обаче Малинов е получил разрешение да пътува в периода 1 - 5.11.2019 до Москва. Това стана ясно от прессъобщение на прокуратурата, в което се посочва, че заради допуснатите нарушения главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    🐈
    🐈
    1 -1
    09:50, 5 ное 2019
    На лицемерната червена ****** и' биха шута.
Последни новини