Официално: Петр Келнер купи bTV

Фондът на чешкия милиардер Петр Келнер - PPF, се е споразумял с американците от Central European Media Enterprises (CME), че медийният им бизнес минава в негови ръце. Споразумението е при оценка от 2,1 млрд. долара, а окончателното финализиране на сделката се очаква през 2020 г. Така Келнер и фондът му ще придобият телевизионните канали от групата на bTV, както и телевизии в още четири държави - Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

Новината идва официално от сайта на СМЕ.

Споразумението за продажбата на медийните активи е одобрено единодушно от борда на директорите на СМЕ с препоръката на специалния комитет на борда. Най-големият акционер на CME, американският телеком AT&T, е изразил съгласие да гласува в полза на сделката. Придобиването се очаква да бъде финализирано около средата на 2020 г., като подлежи на регулаторно одобрение, се казва в официалното съобщение. Тъй като и купувачът и продаваният бизнес са в ЕС и са с обороти от стотици милиони, то одобрението ще се чака от Генерална дирекция "Конкуренция". Това значи, че родната Комсия за защита на конкуренцията няма думата по сделката.

Петр Келнер вече се опита да купи Нова тв, но КЗК му отказа. След това последва продажбата на медийната група на бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. Чешкият милиардер обаче притежава вече "Теленор", като и тази сделка мина през регулагорните органи на ЕС, а не през българските.

Портфолиото на CME съдържа бизнеси на пет пазара от Централна и Източна Европа с общо население от близо 45 милиона души. Сред тях са общо 30 телевизионни канала: bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring в България, Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action и Nova Gold - в Чехия, PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International и PRO TV Chisinau - в Румъния, TV Markíza, Markíza International, Doma и Dajto - в Словакия, POP TV, Kanal A, Brio, Oto and Kino - в Словения.

Фондът на Петр Келнер PPF Group пък притежава бизнеси на стойност 45 милиарда евро в Европа и Америка. Съобщение за сделката се появи и в неговия сайт.

Източник: ClubZ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Да
    даам
    4 0
    09:48, 29 окт 2019
    Струва ми се че накрая ще купи и VIVACOM.Така всички руски пари ще се съберат на едно място.
  • 2
    Ма
    мастикаджия
    4 0
    19:41, 30 окт 2019
    Абе Тенчо Лилянов и той е келнер ,ама си купи Делян Добрев.Що му е БТВ ? Много Деляновци и все бузести и дебели !
Последни новини