Полицай на всеки метър за вота

14 000 полицаи ще следят за сигурността в деня на изборите на 27 октомври. Органите на реда имат задачата да следят за осигуряване на спокойното протичане на вота и за охраната на бюлетините при разнасянето им, както и за обезпечаването на самите секции, пише "Монитор". 

Все още не е ясен броят на полицаите, които ще охраняват залата, но е ясно, че входът към нея ще бъде само един.

В подготовката на изборите от МВР са извършили обследвания на печатниците за бюлетините. Те са 3 в София, една в Пловдив и една в Плевен.

„Във всичко области и места, където се съхраняват изборните книжа и бюлетини, има денонощна полицейска охрана", увери инспектор Красимира Стоядинова от СДВР. Специален щаб в МВР ще следи за пресичане на всички опити за купуване на гласове. До настоящия момент има 365 сигнала за нарушение на изборния процес, 31 са образуваните производства, 11 са задържаните лица, написани са 4 акта”, заяви на свой ред зам.- шефът на Националната полиция старши комисар Тодор Гребенаров.

Хората, които са с изтекла, изгубена или изчезнала лична карта, ще могат да гласуват в изборния ден със специално удостоверение, като бюрата на МВР за издаването на този документ ще работят в събота и в неделя. Тези удостоверения обаче ще важат само през изборния ден, за да могат да упражнят правото си на глас, но не и за балотажа на 3 ноември. За тогава трябва да се издадат нови. До този момент са издадени над 61 000 лични карти, а от 22 до 23 октомври са издадени общо 321 удостоверения. Пожарната вече е издала предписания на комисиите как да обезопасят изборния ден, като са проверени 5145 обекта. Секциите в страната са 11 886, а тези с подвижна урна 181.

Над 2100 са регистрираните в ЦИК наблюдатели, които ще следят за грешки и нарушения на изборите.

Международните организации са две – от общинския офис в естонската столица Талин и от ПАЧИС. Българските НПО -та които ще имат свои представители са общо 13.

От ЦИК напомнят, че в деня на изборите камерите в школата ще бъдат изключени от 7.00 до 20.00 часа, както на първи, така и на втори тур.

След изборите общините трябва да предадат списъците в ГРАО, които пък да проверят дали някой не е гласувал в нарушение на закона – два или повече пъти. Жалбите от началото на кампанията са 252, а сигналите 87. Общият брой на избирателите е м алко над 6,227 млн. Души, чужденците от ЕС с право на глас и с адрес у нас са 770. Кандидатите, които се борят за местната власт са общо 36 251. Най-голямата листа за общински съветници е в София, следвана от Пловдив, Благоевград и Шумен.

Забраняват лова на дивеч в деня на вота в неделя, съобщава БНР. Заповедта е на директора на Агенцията по горите и вече е изпратена до ловните дружини.В районите, където няма избран кмет на първи тур, забраната ще бъде в сила и за деня на балотажа, 3 ноември.

По традиция ловът се забранява в изборния ден, за да се предотвратят инциденти по време на ловните излети. От Националното ловно-рибарско сдружение обаче уточняват, че в заповедта е посочено единствено, че няма да се утвърждават графици за групов лов. Според тях това би трябвало да означава, че притежателите на разрешителни за индивидуален лов могат да отстрелват разрешените за сезона видове. Инициативният комитет за защита правата на българските ловци настоява това да се запише изрично в писмото до горските.

Освен това членовете на комитета са на мнение, че заповедта не е достатъчно ясна и настояват да се уточни, че забраната за ловуване в цялата страна ще е в сила само за изборния ден - 27 октомври, а за 3 ноември там, където няма да се провежда балотаж, да се направи допълнителен график и в тези райони да се ловува.

Източник: Монитор

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини