18-годишният рецидивист избягал през банята на затворническото общежитие край Смолян

Според разследващите за сега няма данни за пропуск в охраната на затворническото общежитие край Смолян

На нарочен брифинг в Окръжна прокуратура Смолян бяха дадени подробности около бягството на 18-годишния затворник от затворническото общежитие край Смолян, което вчера вдигна на крак полицията от две области. Както по-рано днес съобщи СмолянБГвести, Мартин Шахънски е бил задържан на 23 октомври около 9.00ч. в дома му в пловдивското село Калояново. Така след малко повече от денонощие на свобода, осъденият за шест кражби младеж, отново е закопчан, като при задържането в къщата е имало и други хора, той опитал да избяга, но в последствие не е оказал съпротива при задържането. В издирването се включват служители от дирекция Национална полиция и областна дирекция Пловдив работят заедно, извършени са множество мероприятия и предстои докарването на Шахънски под конвой отново в затворническото общежитие в Смолян.

„Той ще бъде привлечен под наказателна отговорност за извършване на престъпление по НК за бягството от затворническото общежитие. Предстои разпит на множество свидетели, всички , които са били на смяна в затворническото общежитие, служителите на охраната ще бъдат разпитани, ще бъдат разпитани и лишени от свобода, които са имали контакт с него, за да се установи дали има съпричастност и както и мотивите. Предстоят и други процесуални действия, свързани със записи на камери, които ще бъдат изследвани в досъдебното производство и евентуално ще се назначат технически експертизи. Ще се постараем максимално бързо да се приключи разследването в рамките на бързо производство.“, коментира зам.-окръжният прокурор на Смолян Недко Симов.

Макар и пестеливо бяха дадени насочващи подробности за начина на бягство на 18-годишния затворник, който изчезнал не от килията, а през затворническата баня. „Не е от килия бягството, той влиза в банята- там има мрежа и я реже, от там нататък оградата на затворническото общежитие е 1 метър бетон и след това още малко мрежа, там няма камери, охраната е по периферията. Заграждение е преодоляно, не е било компрометирано, няма разрушения на външното заграждение, било е преодоляно с ловкост и други средства.“, коментира шефът на ОД МВР Смолян ст. Комисар Николай Димов и допълни, че при въпросното бягство няма ситуация от типа „охраната е спала“, както по-рано вчера се твърдеше. Старши комисар Димов каза още, че във връзка с дейността на служителите, осъществявали охраната, още в деня на бягството е извършена вътрешна проверка от Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията“, като престои изготвяне на доклад, за да бъдат констатирани евентуални пропуски и нарушения в осъществяване на охраната.

„Нямам на този етап такава информация- да са допуснати каквито и да било нарушения. Касае се за затворническо общежитие от открит тип, където режимът е по- лек и изискванията за охрана са занижени, което понякога води и до такъв резултат.“, каза още той.

Съдебното и криминално досие на18-годишния Мартин е богато - има общо шест присъди, пет от които от 2018-та година, за тях за всички престъпления съдът групира наказанията в една присъда от 2 години лишаване от свобода, първоначално условно, в последствие при общ режим. Последната присъда от 1 година и 3 месеца, съдът е постановил да се изтърпи отделно. Така на Мартин Шахънски му оставало да лежи още 2 години и 9 месеца, към които сега ще се прибави и нова присъда заради бягството от общежитието, което по смисъла на НК е престъпление.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини