18 °C

Мистерията на гигантските водни куполи в морето

Екип от изследователи от  U.S. Geological Survey и Университета на Аляска са установили, че могат да преценят размера на мехурчетата, които се образуват от подводни вулкани, като слушат инфразвук, произведен от образуването на балончета. В своя публикация в Nature Geoscience, екипът описва тяхното изследване на инфразвука, който е бил произведен от изригване на подводен вулкан в близост до Алеутски остров и какво научили от него.

Изследователите отбелязват, че изучаването на подводни вулкани е предизвикателство поради тяхната отдалеченост и непредсказуемостта на изригванията им. В това ново проучване постоянството и късметът им позволяват да научат нещо ново за подобни изригвания - че балончетата, които създават, са много по-големи, отколкото някой си е представял. Направо огромни.

През годините е имало съобщения от моряците за подуване на морето непосредствено преди изпускането на газ и прахови частици от вулканични изригвания под повърхността. Един такъв доклад идва от екипаж на борда на "Албатрос" по време на експедиция във водите около Алеутските острови през 1908 г.  Той съобщава, че океанът набъбнал в купол, който бил близък по размери до сградата на Капитолия в САЩ.

Преди две години изригна подводен вулкан на име Богослоф. Той също е част от Алеутската верига и е в процес на изграждане на остров Богослоф. За щастие учените бяха поставили подводни микрофони достатъчно близо до вулкана, за да получат мистериозни инфразвуци по време на изригването.

След като проучили нискочестотните инфразвуци, изследователите открили, че те са произведени от образуване на подводен мехур. Те открили също, че мехурите се колебаят, което показва, че се променят по размер. По-нататъшното изследване на инфразвуците позволило на изследователите да проследят прогресията на мехурчетата, докато те излизали към повърхността и да измерват колко са големи. Когато балон достигал повърхността, той издигал водата над него в купол. След това, тъй като балонът бил изложен на промяната на налягането, той се разширявал и свивал няколко пъти, преди окончателно да се спука. След като се спуквал, газовете и другият материал в мехура изскачали във въздуха и създавали гигантски шлейф. Освен това изследователите съобщават, че са измерили мехури, големи до 440 метра, далеч по-големи от купола на Капитолия на САЩ.

Източник: Nature Geoscience (2019). DOI: 10.1038/s41561-019-0461-0

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини