Хората със сини очи имат един-единствен общ прародител

Изследвания показват, че хората със сини очи имат един-единствен, общ прародител. Екип от Университета в Копенхаген е проследил генетична мутация, която се е състояла преди 6 до 10 хиляди години и е причина за цвета на очите на всички синеоки хора, живи на планетата днес.

"Първоначално всички сме имали кафяви очи“, казва професор Ханс Айберг от катедрата по клетъчна и молекулярна медицина. „Но генетична мутация, засягаща гена OCA2 в нашите хромозоми, е довела до създаването на „превключвател“, който буквално „изключва способността да произвежда кафяви очи."

OCA2 генът кодира така наречения Р протеин, който участва в производството на меланин, пигмента който придава цвят на косата, очите и кожата. "Превключвателят", който се намира в гена, съседен от OCA2, обаче не изключва гена изцяло, а по-скоро ограничава действието му до намаляване на производството на меланин в ириса, като ефективно "разрежда" кафявите очи до сини. Следователно ефектът на превключвателя върху OCA2 е много специфичен. Ако генът OCA2 беше напълно унищожен или изключен, хората биха останали без меланин в цвета на косата, очите или кожата – състояние, известно като албинизъм.

Разнообразието в цвета на очите от кафяво до зелено може да се обясни с количеството меланин в ириса, но синеоките индивиди имат само малка степен на изменение в количеството меланин в очите. "От това можем да заключим, че всички синеоки индивиди са свързани с един и същ прародител", казва професор Айберг. "Всички те са наследили един и същ превключвател на абсолютно едно и също място в своето ДНК". За разлика от това, при кафяви очи индивидите имат значителни индивидуални вариации в областта на своята ДНК, която контролира производството на меланин.

Професор Айберг и неговият екип изследват митохондриалната ДНК и сравняват цвета на очите на синеоки индивиди в много различни и разнообразни страни като Йордания, Дания и Турция. Неговите открития са най-новите след десетилетие на генетични изследвания, започнали през 1996 г., когато той за пръв път определи гена OCA2 като отговорен за цвета на очите.

Мутацията на кафяви очи до сини не представлява нито положителна, нито отрицателна мутация. Това е една от няколкото мутации, като цвят на косата, плешивост или лунички, които нито увеличават, нито намаляват шанса на човек да оцелее. Както казва професор Айберг, "това просто показва, че природата непрекъснато разбърква човешкия геном, създавайки генетичен коктейл от човешки хромозоми, като опитва различни промени".

Източник: megavselena

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини