13 °C

Нова версия за началото на човешката цивилизация

Учени поставят под въпрос теорията, че селското стопанство, което се появило преди 11 500 години, предизвикало развитието на човешката цивилизация. Според изследователите селското стопанство изисква повече труд и време, отколкото ловът и събирачеството, така че едва ли би подобрило условията на живот на първите земеделски производители. 

Защо тогава свободните ловци-събирачи започнали да отглеждат растения и домашни животни, което в крайна сметка ги накарало да водят уседнал начин на живот и тласнало развитието на древните цивилизации?

Изследователите от Института Санта Фе в САЩ и Националния университет Кенпук в Южна Корея описват работата си в прессъобщение, публикувано в Phys.org.

Според една от версиите земеделието може да е било наложено от управляващия елит като стратегия за събиране на данъци, данък или наем. Земеделието обаче е възникнало хиляди години преди появата на правителства или други политически елити, способни да наложат нов начин на живот на ловците и събирачите.

Изследователите използвали теорията на еволюционните игри, а също така анализирали археологическите данни за неолитните общества, за да предложат ново обяснение за развитието и разпространението на селското стопанство. Според новата версия едно от условията за прехода към селско стопанство е признаването на правото на частна собственост, което също улеснява контрола на конфликтите между членовете на примитивното общество. Частната собственост била рядкост, но съществувала сред някои групи ловци-събирачи.

Земеделието било привлекателно за ранните земеделски производители, именно защото предлагало частна собственост върху култивираните растения и животни, а също намалявало конкуренцията за ресурсите в дивата природа.

"Много по-лесно е да се дефинира и защити правото на собственост върху опитомена крава, отколкото върху дива куду", казва съавторът Джун-Кю Чой. "Земеделието първоначално се наложило, защото улеснявало по-широкото прилагане на правото на частна собственост, а не защото облекчaвало труда за изкарване на прехраната."

Един от известните центрове, откъдето произхождат култивираните растения, смятан за люлка на човешката цивилизация, е Плодородният полумесец - регион в Близкия изток, включващ Месопотамия и Леванта, както и долината на Нил. Тук били отглеждани земеделски кулури, като пшеница, леща, овес, нахут и други.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини