13 °C

Токсичен цъфтеж на водорасли застрашава сладководните езера по цялата планета

  Интензивността на цъфтежа на летните водорасли се е увеличила през последните три десетилетия, според първото по рода си глобално проучване на десетки големи сладководни езера, проведено от Джеф Хо и Анна Михалак от Карнеги и Нима Пахлеван от НАСА и публикувано от Nature.

  Докладите за вредния цъфтеж на водорасли, като този, който спря водоснабдяването на Толедо през 2014 г. или този, който доведе до обявяване на извънредно положение във Флорида през 2016 и 2018 г., стават все повече. Тези водни явления са вредни или поради интензивността на техния растеж, или защото включват популации от фитопланктон, който произвежда токсини. Но преди това изследване не беше ясно дали проблемът наистина се влошава в глобален мащаб. По същия начин степента, в която човешката дейност, включително селското стопанство, градското развитие и изменението на климата, допринася за този проблем, беше несигурна.

  "Токсичният цъфтеж на водораслите влияе върху доставките на питейна вода, селското стопанство, риболова и туризма", обяснява водещият автор Хо. "Проучванията показват, че само в САЩ сладководният цъфтеж води до загуба от 4 милиарда долара всяка година."

  Досега проучванията на цъфтежа на сладководни водорасли са били съсредоточени върху отделни езера или конкретни региони, или разглежданият период е бил сравнително кратък. Не са били правени дългосрочни глобални проучвания за сладководния цъфтеж.

  Проучването на Хо, Михалак и Палеван за цъфтеж на водорасли в езера за период от 30 години установи, че езерото Окехоби от Флорида се е влошило. Токсичните цъфтежи на водорасли доведоха до обявяване на извънредни състояния във Флорида през 2016 и 2018 г. Кредит: изображението на НАСА за обсерватория на Земята, направено от Джошуа Стивънс, използвайки данните на Landsat от американското геологическо проучване.

  Хо, Михалак и Палеван използваха данните от 30 години от НАСА и спътника Landsat 5, който следи повърхността на планетата между 1984 и 2013 г. с резолюция 30 метра, за да разкрият дългосрочните тенденции на цъфтежа на водораслите през лятото 71 големи езера в 33 държави на шест континента. За целта те създадоха партньорство с Google Earth Engine за обработка и анализ на повече от 72 милиарда точки от данни.

  "Установихме, че пиковата интензивност на цъфтежа на водораслите през лятото се е увеличила в повече от две трети от езерата, но е намаляла статистически значимo само в шест от езерата“, обясни Михалак. "Това означава, че цъфтежът на водораслите наистина става все по-разпространен и по-интензивен. Не е просто да им обръщаме по-голямо внимание сега, отколкото преди десетилетия."

  Въпреки че тенденцията към по-интензивен цъфтеж е ясна, причините за това увеличение изглежда са различни в различните езера, без да има моделсред езерата, където цъфтежът се е влошил, когато се вземат предвид фактори като използване на торове, валежи или температура. Една ясна констатация обаче е, че сред езерата, при които има подобрение във всеки момент през 30-годишния период, само тези, които имали най-малко затопляне, са показали подобряване в цъфтежа. Това предполага, че изменението на климата вероятно вече възпрепятства възстановяването на езерата в някои райони.

  "Тази констатация илюстрира колко е важно да се идентифицират факторите, които правят някои езера по-податливи на изменението на климата", каза Михалак. "Трябва да разработим стратегии за управление на водите, които да отразяват по-добре начините, по които променящият се климат влияе на местните хидрологични."

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За да навлезете и усвоите новостите, които ви привличат е нужно да бъдете смели и да не се съмнявате в себе си. Възползвайте се от добрата енергия, която ви владее сега, времето е благоприятно за активни действия. Предложение за нова работа. Постоянството в усърдието ви прави търсени и предпочитани партньори.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемете трудностите и не роптайте. Действително ще бъдете натоварени, но и постигнатото ще ви прави доволни. Общуването с високо издигнати люде ви носи добри перспективи, но също би ви помогнало доброто ви чувство за хумор. Благодарение на подобреното ви материално положение ще укрепне и семейното положение.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, наситен с предизвикателства. В добра форма сте и едва ли ще имате сериозни затруднения. Доверете се на усета си и няма да сгрешите. Днес верните решения ще идват по-скоро интуитивно, отколкото в следствие на задълбочени анализи. Разбирате се чудесно с колегите си и сътрудничеството ще ви носи отлични резултати.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предвижданията ви са напълно оправдани и това ви дава възможност да разгърнете изцяло намеренията си. Заемете се с отстраняването на стари грешки. Дори това да ви отнеме време, бъдете сигурни, че си струва усилията. Изразходвайте внимателно средствата, с които разполагате. Направените днес инвестиции ще се възвърнат в кратки срокове. Има от какво да сте доволни.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ви отправят примамливо предложение, на което трудно ще можете да устоите. То обаче е свързано с различни въпроси, които трябва предварително да уредите, ако искате да сте доволни впоследствие. Радвате се на подкрепата на свои близък, който няма да ви изостави в труден момент. В личен план ви очакват промени, които не зависят пряко от вас.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Заетостта ви не е извинение за отсъствие на внимание към партньора и близките ви. Решенията ви ще подлежат на обсъждане, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. Артистичното ви поведение не винаги е във ваша полза, по-често си давайте сметка за очакванията, които имат другите към вас.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е непредсказуем и това май напълно ви устройва. Не се хабете да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на човека, за който до скоро сте се измъчвали.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Склонни сте да поемате рискове, щом знаете, че възможността да спечелите е наистина голяма. За предпочитане е да не взимате пари назаем. Или поне го направете, едва когато другите начини са изчерпани. Приятелите и семейството ви ще ви подкрепят във ваше начинание. Съдействието им може да се окаже много важно.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Каквито и емоции да събуждат у вас събитията днес, възползвайте се от ситуацията, като я обърнете в своя полза. Възможни са разминавания с партньора или с хора, които цените и то по причини, свързани с вас. Говорете по-малко и повече слушайте, ако не друго, то по-не няма да сгрешите.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За да успеете да се справите със заплетен въпрос от професионално естество, трябва да излезете от ролята на пасивни наблюдатели и сериозно да вземете нещата в свои ръце. Бъдете по-напористи и не се отказвайте сред всяка трудност. Можете да разчитате на подкрепата на близките си, но основната работа остава за вас. Вярвайте в себе си и ще успеете.
  19 ное 2019
  Последни новини