10 °C

Токсичен цъфтеж на водорасли застрашава сладководните езера по цялата планета

    Интензивността на цъфтежа на летните водорасли се е увеличила през последните три десетилетия, според първото по рода си глобално проучване на десетки големи сладководни езера, проведено от Джеф Хо и Анна Михалак от Карнеги и Нима Пахлеван от НАСА и публикувано от Nature.

    Докладите за вредния цъфтеж на водорасли, като този, който спря водоснабдяването на Толедо през 2014 г. или този, който доведе до обявяване на извънредно положение във Флорида през 2016 и 2018 г., стават все повече. Тези водни явления са вредни или поради интензивността на техния растеж, или защото включват популации от фитопланктон, който произвежда токсини. Но преди това изследване не беше ясно дали проблемът наистина се влошава в глобален мащаб. По същия начин степента, в която човешката дейност, включително селското стопанство, градското развитие и изменението на климата, допринася за този проблем, беше несигурна.

    "Токсичният цъфтеж на водораслите влияе върху доставките на питейна вода, селското стопанство, риболова и туризма", обяснява водещият автор Хо. "Проучванията показват, че само в САЩ сладководният цъфтеж води до загуба от 4 милиарда долара всяка година."

    Досега проучванията на цъфтежа на сладководни водорасли са били съсредоточени върху отделни езера или конкретни региони, или разглежданият период е бил сравнително кратък. Не са били правени дългосрочни глобални проучвания за сладководния цъфтеж.

    Проучването на Хо, Михалак и Палеван за цъфтеж на водорасли в езера за период от 30 години установи, че езерото Окехоби от Флорида се е влошило. Токсичните цъфтежи на водорасли доведоха до обявяване на извънредни състояния във Флорида през 2016 и 2018 г. Кредит: изображението на НАСА за обсерватория на Земята, направено от Джошуа Стивънс, използвайки данните на Landsat от американското геологическо проучване.

    Хо, Михалак и Палеван използваха данните от 30 години от НАСА и спътника Landsat 5, който следи повърхността на планетата между 1984 и 2013 г. с резолюция 30 метра, за да разкрият дългосрочните тенденции на цъфтежа на водораслите през лятото 71 големи езера в 33 държави на шест континента. За целта те създадоха партньорство с Google Earth Engine за обработка и анализ на повече от 72 милиарда точки от данни.

    "Установихме, че пиковата интензивност на цъфтежа на водораслите през лятото се е увеличила в повече от две трети от езерата, но е намаляла статистически значимo само в шест от езерата“, обясни Михалак. "Това означава, че цъфтежът на водораслите наистина става все по-разпространен и по-интензивен. Не е просто да им обръщаме по-голямо внимание сега, отколкото преди десетилетия."

    Въпреки че тенденцията към по-интензивен цъфтеж е ясна, причините за това увеличение изглежда са различни в различните езера, без да има моделсред езерата, където цъфтежът се е влошил, когато се вземат предвид фактори като използване на торове, валежи или температура. Една ясна констатация обаче е, че сред езерата, при които има подобрение във всеки момент през 30-годишния период, само тези, които имали най-малко затопляне, са показали подобряване в цъфтежа. Това предполага, че изменението на климата вероятно вече възпрепятства възстановяването на езерата в някои райони.

    "Тази констатация илюстрира колко е важно да се идентифицират факторите, които правят някои езера по-податливи на изменението на климата", каза Михалак. "Трябва да разработим стратегии за управление на водите, които да отразяват по-добре начините, по които променящият се климат влияе на местните хидрологични."

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини