27 °C

Токсичен цъфтеж на водорасли застрашава сладководните езера по цялата планета

    Интензивността на цъфтежа на летните водорасли се е увеличила през последните три десетилетия, според първото по рода си глобално проучване на десетки големи сладководни езера, проведено от Джеф Хо и Анна Михалак от Карнеги и Нима Пахлеван от НАСА и публикувано от Nature.

    Докладите за вредния цъфтеж на водорасли, като този, който спря водоснабдяването на Толедо през 2014 г. или този, който доведе до обявяване на извънредно положение във Флорида през 2016 и 2018 г., стават все повече. Тези водни явления са вредни или поради интензивността на техния растеж, или защото включват популации от фитопланктон, който произвежда токсини. Но преди това изследване не беше ясно дали проблемът наистина се влошава в глобален мащаб. По същия начин степента, в която човешката дейност, включително селското стопанство, градското развитие и изменението на климата, допринася за този проблем, беше несигурна.

    "Токсичният цъфтеж на водораслите влияе върху доставките на питейна вода, селското стопанство, риболова и туризма", обяснява водещият автор Хо. "Проучванията показват, че само в САЩ сладководният цъфтеж води до загуба от 4 милиарда долара всяка година."

    Досега проучванията на цъфтежа на сладководни водорасли са били съсредоточени върху отделни езера или конкретни региони, или разглежданият период е бил сравнително кратък. Не са били правени дългосрочни глобални проучвания за сладководния цъфтеж.

    Проучването на Хо, Михалак и Палеван за цъфтеж на водорасли в езера за период от 30 години установи, че езерото Окехоби от Флорида се е влошило. Токсичните цъфтежи на водорасли доведоха до обявяване на извънредни състояния във Флорида през 2016 и 2018 г. Кредит: изображението на НАСА за обсерватория на Земята, направено от Джошуа Стивънс, използвайки данните на Landsat от американското геологическо проучване.

    Хо, Михалак и Палеван използваха данните от 30 години от НАСА и спътника Landsat 5, който следи повърхността на планетата между 1984 и 2013 г. с резолюция 30 метра, за да разкрият дългосрочните тенденции на цъфтежа на водораслите през лятото 71 големи езера в 33 държави на шест континента. За целта те създадоха партньорство с Google Earth Engine за обработка и анализ на повече от 72 милиарда точки от данни.

    "Установихме, че пиковата интензивност на цъфтежа на водораслите през лятото се е увеличила в повече от две трети от езерата, но е намаляла статистически значимo само в шест от езерата“, обясни Михалак. "Това означава, че цъфтежът на водораслите наистина става все по-разпространен и по-интензивен. Не е просто да им обръщаме по-голямо внимание сега, отколкото преди десетилетия."

    Въпреки че тенденцията към по-интензивен цъфтеж е ясна, причините за това увеличение изглежда са различни в различните езера, без да има моделсред езерата, където цъфтежът се е влошил, когато се вземат предвид фактори като използване на торове, валежи или температура. Една ясна констатация обаче е, че сред езерата, при които има подобрение във всеки момент през 30-годишния период, само тези, които имали най-малко затопляне, са показали подобряване в цъфтежа. Това предполага, че изменението на климата вероятно вече възпрепятства възстановяването на езерата в някои райони.

    "Тази констатация илюстрира колко е важно да се идентифицират факторите, които правят някои езера по-податливи на изменението на климата", каза Михалак. "Трябва да разработим стратегии за управление на водите, които да отразяват по-добре начините, по които променящият се климат влияе на местните хидрологични."

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Хороскоп за 09.07.2020

    Хороскоп за Овен

    Овен
    Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
    09 юли 2020

    Хороскоп за Телец

    Телец
    Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
    09 юли 2020

    Хороскоп за Близнаци

    Близнаци
    Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
    09 юли 2020

    Хороскоп за Рак

    Рак
    Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
    09 юли 2020

    Хороскоп за Лъв

    Лъв
    Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
    09 юли 2020

    Хороскоп за Дева

    Дева
    Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
    09 юли 2020

    Хороскоп за Везни

    Везни
    Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
    09 юли 2020

    Хороскоп за Скорпион

    Скорпион
    Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
    09 юли 2020

    Хороскоп за Стрелец

    Стрелец
    Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
    09 юли 2020

    Хороскоп за Козирог

    Козирог
    Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
    09 юли 2020

    Хороскоп за Водолей

    Водолей
    Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
    09 юли 2020

    Хороскоп за Риби

    Риби
    Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
    09 юли 2020
    Последни новини