13 °C

Да се говори за "мафиотска държава" по адрес на властта не е клевета, реши полски съд

Да се говори за "мафиотска държава" в пресата по повод действия на полския президент не надвишава границите на обществения дебат, постанови полският Върховен съд, цитиран от "Франс прес".

С това решение на Върховния съд приключи дело, започнало през 2015 г. с жалба на консервативната партия "Право и справедливост" срещу полския всекидневник "Газета виборча".

Случаят започна през ноември 2015 г., точно след изборите, спечелени от "Право и справедливост". Тогава президентът Анджей Дуда помилва бившия заместник-шеф на Централното бюро за борба с корупцията Мариуш Камински, който бе осъден на три години затвор на първа съдебна инстанция за това, че е превишил правомощията си.

Камински обжалва присъдата и очакваше край на процеса. Поради презумпцията за невиновност, той успя да стане министър в правителството на "Право и справедливост".

Президентът Дуда помилва Камински преди съдът да се е произнесъл окончателно дали той е виновен или не по повдигнатите обвинения, което разбуни духовете в юридическите среди и в обществото.

Министърът на правосъдието Збигнев Жобро каза тогава, че конституцията не ограничава президента да помилва и хора, за които съдът не се е произнесъл окончателно дали са виновни или не.

"Газета виборча" написа във връзка с решението на президента да помилва Камински, че "така не функционира една демократична, а мафиотска държава". Това стана повод "Право и справедливост" да подаде жалба в съда.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини