Държавата предвижда около 1 млн. лв. за изкупуване на частни гори

Държавата е предвидила около 1 млн. лева за изкупуване на частни гори. Това заяви пред БНР Елена Величкова, експерт в Министерството на земеделието.

По думите й целта е да се подобри организацията по управление, стопанисване и опазване на маломерните частни горски имоти.

Тя поясни, че в сделките могат да участват само физически лица, а желаещите да предложат за продажба поземлени имоти в горските територии могат да подадат своите документи от днес до 15 януари 2020 година в съответното държавно горско стопанство или в държавното ловно стопанство, или в самото държавно предприятие.

Величкова отбеляза, че за първи път такава процедура е открита през 2016 година.

"От тогава досега се подадоха близо 2000 заявления. До сделка достигнаха около 1200 имота. Бяха закупени около 1000 дка частни гори. Около 600 000 лева бяха отделени за това закупуване", отбеляза тя.

Експертът допълни още, че при определянето на цената от значение е самата гора, а не толкова нейното местонахождение, тъй като държавата няма инвеститорски интерес към тези имоти.

Най-голяма тежест ще имат имотите, които граничат с държавни гори, които имат защитни или специални функции и които са с площ между 1 и 10 декара, отбеляза Величкова.

Не се допускат имоти, които са били предмет на договор за замяна между държавата и физически лица, както и земеделски територии, придобили характеристика на гора.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини