21 акта и 571 предписания за работодатели издаде Инспекцията по труда за август в Кърджалийско

През м. август 2019г. са извършени 87 проверки, при които са дадени 571 броя задължителни за изпълнение предписания, като почти всички са свързани с нарушения по трудовите правоотношения и изплащането на заплати и обезщетения. Забавените трудови възнаграждения и обезщетения са на обща стойност 34 000 лв. в едно предприятие.Това съобщи за медиите директорката на Инспекцията по труда Ангелина Бабунска.

Бабунска каза още,че освен наложените принудителните административни мерки, на работодателите е потърсена административнонаказателна отговорност – съставени са 21 броя АУАН, като 20 от тях са за нарушения на трудовото законодателство в това число 6 за работа без сключени трудови договори, един за работа на непълнолетно лице без разрешение от инспекция по труд, 4 АУАН за нарушение на междудневната и седмичната почивка. Издадени са 16 броя наказателни постановления на обща стойност 10 500 лв., като връчените са 12 броя и средният размер на глобата е 1 500лв.

През м. септември 2019 година от Дирекция "Инспекция по труда – Кърджали" е издала 18 броя разрешения за работа на лица, които не са навършили 18 години. Най-често младежите започват работа като сервитьори, бармани и продавач-консултант,съобщи още Бабунска.

При тематични проверки и по сигнали са установени 2 случая, в които непълнолетни лица работят без разрешението на Инспекцията. Това е в противоречие със закона и от дирекцията са предприети необходимите мерки за разрешаване на тези казуси.

Започнаха проверките по прилагане на Закона за хора с увреждания (ЗХУ). До момента са проверени пет предприятия. Съгласно разпоредбата на чл. 41, ал. 1  от ЗХУ, работодателите на база средносписъчния състав на персонала за предходната година определят квотата за наемане на хора с трайни увреждания, която за нает персонал от 50 до 99 брой служители е 1 лице с трайни увреждания и от 100 и над 100 броя служители е 2% от средносписъчния състав. Работодателят уведомява териториалните поделения на Агенцията по заетостта за свободните работни места и за необходимите му работници и служители, тяхната квалификация и професионални умения, за изпълнение на квотата, като уведомлението се подава по седалище на работодателя, а заявките, които се подават в дирекции „Бюро по труда” се подават по местонахождение на работното място. В случай, че е назначил лице/лица с трайни увреждания съобразно квотата по чл. 38, ал. 1, работодателят уведомява съответното териториално поделение на Агенцията по заетостта,посочи директорката на Инспекцията по труда..

Новосъздадени в тази година предприятия изпълняват квотата през следващата година – 2020г.

При проверките се следи дали назначените от работодателя хора с трайни увреждания не заемат определените места по чл. 315 от Кодекса на труда – работните места за трудоустроени работници при наети повече от 50 работници.

Работодатели, които до 31.03.2019г. не са предприели действия за наемане на хора с трайни увреждания – срокът е по чл. 22, ал. 1 от Правилника за прилагане на ЗХУ, нямат право на втори тримесечен срок съгласно ал. 3 на чл. 22 от ППЗХУ. Тези работодатели след изтичането на първия тримесечен срок на съответната година, следва да започнат плащането на компесационни вноски,заключи Бабунска.

  Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини