"Терликът" гостува на Енчец и Кърджали

Изображение 1 от 2

    На 28 септември, събота, в с. Енчец ще се проведе 14-тото издание на Фестивала на терлика, в което съорганизатори са 7 кметства от община Кърджали. Очакват се изпълнители от много читалища, както и гости от други градове на област Кърджали. Преди старта на програмата 2-метровият терлик, който стана символ на фестивала още от първото издание, ще бъде тържествено пренесен от младежи и кметове по асфалтово шосе от с. Дъждовница до с. Енчец пред очите на минаващите автомобили.

    Програмата ще започне с поглед назад към 2015 г., когато 11 одрински фотографи участваха във фестивала с изложбата „22 майстори – 22 съдби” и показаха историите на 22-ма майстори на занаяти от Кърджалийско. Експозицията ще бъде аранжирана върху стативи в градинката пред община Кърджали още от сутринта на празника. На открито в Енчец ще могат да се разгледат още две изложби – на Джейсън деБоз от Калифорния „Аз бях в Източните Родопи” (артрезидент в Дъждовница от 9 август до 9 септември т.г.) и дебютната експозиция на 18-годишния ученик и фотограф от Енчец Шабан Младенов „Кърджали, моя любов” с кадри от града и селата на общината.

    В акцията на площада на селото под надслов „Шатри за приятели – гозбите на баба” гостите ще опитат незабравими ястия от местната селска кухня – пилаф арфа с фиде, саде пилаф, пълнени патладжани, мерджемек с чушки, лахмаджун, червена леща и боб, сладки Кемалпаша, зеленчукови кюфтенца и т.н. Ще се раздава и традиционния за фестивала кешкек.

    Както обикновено, голямо пано с информация за новите години през септември, посветен на Европейските дни на наследството, ще краси обстановката на празника. 2019 година по Григориански календар е 6787-ма по прабългарския, а м. септември е месец Елем. 2019-та е 1441 по ислямския календар „хиджра” и вече настъпи на 31 август-1 септември. 2019-та е 5780 еврейска година Рош ХаШана, която ще настъпи на 30 септември по лунния календар, а Дните на наследството, които се отбелязват в цяла Европа през септември, преминават под надслов „Изкуства и развлечение” за 2019-та.

    На фестивала ще бъде изнесена и нова информация за това как плетенето може да ни помогне да се научим да програмираме. Може би някои от най-ранните програмисти са били хората, които са правили поредиците от перфорирани дупки в картон/хартия с цел създаване на модели за тъкане” – казва днес професорката по електроинженерство д-р Карън Шууп от университета Кралица Мери в Лондон. „Разбира се, в крайна сметка компютрите бяха създадени – вдъхновени частично и от модела на тъкане и от стана на Жакард” – смятат други изследователи.

    Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини