ЦИК отказа регистрацията на Десислава Иванчева за местните избори

ЦИК отказа да регистрира бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева като кандидат кмет на София в предстоящите избори на 27 октомври 2019 г. Иванчева бе предложена от ПП "Християндемократическа партия на България". Решението на ЦИК е публикувано в 02:40 часа тази нощ.

Мотивът на членовете на Централната избирателна комисия е, че предложението е внесено в Общинска избирателна комисия (ОИК) в Столична община извън законоустановения срок по чл.414, ал.3 от ИК.

"След 17.00 часа на 24.09.2019 год. в ОИК-СО няма постъпили други предложения за регистрация на кандидатски листи, освен от ПП "Християндемократическа партия на България", поради което комисията счита, не следва да толерира неспазването на преклузивните срокове по Изборния кодекс, както и че всички участници в изборния процес следва да бъдат равнопоставени и третирани еднакво", аргументират се от ЦИК.

От ЦИК цитират Изборния кодекс, според който регистрирането на кандидатските листи в общинските избирателни комисии става не по-късно от 32 дни преди изборния ден. 

Началните и крайните дати и часове за прием на документите са определени от ОИК - от 09.00 на 17 септемрви 2019 год. и 17:00 ч. на 24 септември 2019 г. Решенията на ОИК -СО не са обжалвани и са влезли в законна сила.

Освен закъснялото внасяне на документите от ЦИК изтъкват и втори мотив да не приемат документите на Иванчева - представен електронен носител, който не съответства на приетия.

Решението на ОИК подлежи на оспорване в тридневен срок пред ЦИК.

Припомяме, Иванчева се яви и на евроизборите. Тогава тя обяви, че резултатът им е "голям шамар за големите партии".

Бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева беше осъдена на 20 години затвор, нейната заместничка Биляна Петрова - на 15 години затвор, и предишният кмет на същия район - Петко Дюлгеров - на 12 години затвор

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини