26 °C

Глобяват „Траш еко пак“ за неизвозения навреме боклук от ТЕЦ „Марица 3“

Между 2 хил. и 20 хил. лв. санкция по Закона за опазване на околната среда ще бъде наложена на сливенското ООД „Траш еко пак“ за закъснение при премахването на боклука, складиран на територията на ТЕЦ „Марица 3“. Тепърва ще се уточни размера на глобата, която ще съответства на забавянето по издаденото от Регионалната инспекция по околната среда и водите -Хасково предписание. Крайният срок за извозването на тоновете отпадъци беше 15-ти септември. Екоинспекторите са проверили ситуацията ден по-късно и са установили, че боклукът се прибира, но площадката не е изчистена напълно. Към този момент процесът още върви.

По сигнал на граждани и след публикации в медиите РИОСВ- Хасково направи за първи път проверка на място на 19-ти август и завари 622 т. частично балирани, нееднородни отпадъци.

Граждани сигнализираха и днес в редакцията на Haskovo.net, че боклук още има на площадката на ТЕЦ-а и споделиха опасения, че е възможно отпадъците да са горени, тъй като имало усещане за замърсеност на въздуха. „Имам алергия и силно се съмнявам, че въздухът е замърсен, понеже го усещам“, оплака се Севдалина Петева. Тя дори подозира връзка между твърденията си и неработещото електронно табло на общината, което дава и информация за стойностите на запрашеност във въздуха.

От РИОСВ посочиха, че към титуляра на регистрационния документ за извършване на дейности с отпадъци на площадката, разположена на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ - „Траш еко пак“ ООД, е изпратено писмо за получаването на акта за неизпълнение в срок на предписание на 25 -ти септември. Следва издаването на наказателното постановление и определяне точния размер на глобата.

От екоинспекцията увериха, че автоматичната измервателна станция в Димитровград работи и няма отчетено замърсяване на въздуха, стойностите са в норма и дори днес са под обикновено регистрираните.

От РИОСВ-Хасково съветват гражданите, които искат адекватно да се информират за нивото на замърсеност да използват данните от интерактивната карта на сайта им през Системата за информиране на населението за качеството на амосферния въздух.

Стартирана е и процедура за обследване състава на отпадъците, по която трябва да се произнесе Международна акредитирана лаборатория. До момента боклукът е деклариран, като отпадък в „зеления списък“- подлежи на свободно преминаване и не подлежи на нотификация от страна на държавата, посочи министърът на околната среда Нено Димов от трибуната на Народното събрание по време на парламентарния контрол миналата седмица.

Ако след експертизата се окаже обаче, че тоновете отпадъци от площадката на ТЕЦ „Марица 3“ са с опасно съдържание, те ще бъдат върнати в страната на произхода си-Италия.

Все още тази експертиза не е готова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ге
  Георги
  9 -1
  22:54, 20 сеп 2019
  Гласувайки на местните избори за представителите на листата на БДЦ - Български демократичен център, партията на Ковачки , гласуваме за боклуците и бунищата които създадоха в цялата страна , създадоха проблеми и в нашата община Димитровград.
  Тези ,които мълчаливо заради дребен пост са готови да пожертват здравето на хората и трагичното е , че и на техните семейства.

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини