Силвия Великова пред СЕМ: Директорът ми каза, че или слизам от ефир, или децата му ще гладуват /на живо/

Редколегията на програмата на „Хоризонт“ се среща с членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) в опит за изясняване на причините за кризата в Българското национално радио (БНР) в последната седмица и в търсене на варианти за преодоляването ѝ. „Дневник“ излъчи на живо дискусията.

Екипът на „Хоризонт“: Потресени сме от случилото се

„Потресени сме от случилото се в БНР, от разминаванията в обясненията на генералния директор и вече подалия оставка и. д. шеф на „Хоризонт“ Николай Кръстев за свалянето на Силвия Великова и за спирането на сигнала на радиото“, заяви в началото на срещата новинарят Николай Петров, зам. -председател на редколегията на „Хоризонт“. Редколегията е орган, в който влизат представители на различните редакции в БНР и който се произнася по въпроси, свързани с работата на екипа, независимо от ръководството на медията.

От името на екипа на програмата Петров заяви, че журналистите се интересуват дали СЕМ ще търси отговори от ръководството на БНР за смущаващите разкрития за натиск, изнесени от зам. -главния редактор на „Хоризонт“ в оставка Даниела Късовска и от пенсионирания неочаквано миналата седмица дотогавашен шеф на програмата Ивайло Савов.

Веднага след срещата с редколегията СЕМ ще проведе заседание, което ще бъде решаващо или поне показващо посоката, в която ще бъде решена съдбата на генералния директор.

Четирима се обаждали за свалянето на Великова

Пред членовете на СЕМ водещата Силвия Великова разказа, че е била поканена от генералния директор на БНР Светослав Костов на среща в Борисовата градина, която се намира срещу сградата на медиата. В разговора, който по думите ѝ е бил приятелски заради дългогодишното им близко познанство, Костов обяснил, че има много голям натиск водещата да бъде свалена от ефира.

Директорът уточнил, че са му се обадили четирима души, но отказал да назове имена. „Казаха ми, че децата ми ще останат гладни, че няма да си намеря работа“, цитира журналистът реплика на Светослав Костов. Великова уточни, че предложила на директора медиата да обяви публично за натиска, но той отказал с аргумента, че няма доказателства.

„В този разговор той ту казваше, че ще си подаде оставката, ту че ще ме свали“, разказа Великова. Тя уточни, че в следващите дни Светослав Костов е отрекъл да имало среща между двамата, но колеги от радиото са видели двамата да разговарят в Борисовата градина,

Тя цитира и вече пенсионирания шеф на „Хоризонт“ Ивайло Савов, който ѝ съобщил, че има страхотен натиск да не отразява процедурата по избор на Иван Гешев за главен прокурор. Имаше напрежение и около протеста срещу Гешев, дори обмислях да не отида, но с Даниела Късовска и Ивайло Савов преценихме, че не трябва да се поддаваме, уточни Силвия Великова.

Досега единственото споменавано име във връзка с въпроса кой е давал инструкции в БНР е на депутата и пиар на ДПС Велислава Кръстева. То се появи като неофициална информация с различни източници, но самата Кръстева отказа пред „Дневник“ да отговори конкретно на въпросите говорила ли е с директора на БНР и кога и каза да не се замесва името ѝ.

В хода на срещата по-късно Силвия Великова разказа още един детайл от разговора си в Борисовата градина със Светослав Костов: тя предложила да потърси премиера, за да говорят за натиска над радиото, но директорът на БНР отвърнал: „Натискът не е оттам“. Великова допълни, че в телефонния им разговор след свалянето ѝ от ефир Бойко Борисов звучал възмутен от случилото се с нея и изрично заявил, че той и партията му нямат нищо общо с него.

Даниела Късовска поиска оставката на ръководството на БНР

В експозето си през членовете на СЕМ зам. главният редактор на „Хоризонт“ в оставка Даниела Късовска (която отговаряше за работата на репортерите, разказа, че Николай Кръстев лично задраскал името на Силвия Великова от графика за предавания, списъка с ресори и дневния план със събития за 12 септември. Допълни, че това е бил моментът, в който му е заявила, че не може да участва в подобни действия и подава оставка, а Кръстев поел ръководството и организацията на работата.

Късовска потвърди думите си, публикувани от медиите в предишните дни, че е била свидетел на натиск над доскорошния директор на „Хоризонт“ Ивайло Савов за отстраняването на Силвия Великова от съдебния ресор. В отговор на въпрос тя заяви, че с настоящия генерален директор и управителен съвет радиото не може да продължи да работи. Според нея случилото се в радиото в последната седмица дава достатъчно основания за освобождаването на ръководството на медиата.

Срещата с медийния регулатор беше поискана от журналистите от БНР след като все по-открито в радиото се заговори за натиск над ръководството за отстраняването на Великова, която от години отразява съдебния ресор и е известна с критичната си позиция за работата на прокуратурата, а в последните месеци, след като започна процедурата – и към единствения засега кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини