13 °C

Астрономите следят втория междузвезден гост в Слънчевата система

В Слънчевата система има над 6300 известни комети. Има милиони астероиди. И от всички тези обекти, само за един се знае, че идва от другаде - Умуамуа, червен астероид с форма на пура. Сега учените са развълнувани от ново откритие, едва от миналата седмица. Комета на име C / 2019 Q4 (Борисов), открита на 30 август от кримския астроном любител Генадий Борисов, има траектория и скорост, които предполагат, че обектът е възникнал извън Слънчевата система.

Телескопите се насочват към мястото на кометата, за да се опитат да извлекат възможно най-много информация. В края на миналата седмица бе получена и първата пълноцветна снимка, показваща характерното газово изпускане, когато ледено кометно тяло се приближава към Слънцето.

И сега излизат първите изследвания. Два отделни екипа са анализирали кометата досега: един, който гледа цвета на обекта, и друг - неговия спектър, за да видят дали могат да научат повече за състава на странното тяло. Работата им тепърва предстои да бъде прегледана от научната общност.

Кометите и астероидите са два различни типа космически обекти. Астероидите са големи парчета скала и метал. Кометите са изградени от лед и скала; когато пътуват близо до Слънцето, топлината произвежда облак от пари и прах около кометата, който също така се отдалечава от източника на топлина, създавайки прословутата опашка на кометата.

В това отношение Умуамуа е отново изключение, което показваше характеристики както на комета, така и на астероид; или, вероятно, нито на едно от тях. Все още е няма окончателен отговор, отбелязва Scence Alert.

Знаем какво представляват кометите в Слънчевата система, дори знаем малко за екзокомети, орбитиращи около извънземни звезди. Например, комети са открити около звездата Бета Пикорис. Докато кометата преминава между нас и звездата, качеството на светлината на звездата се променя според химията на кометата. Тези екзокомети много приличат на нашите комети.

Но междузвездната комета би била източник за данни, който бихме могли да проучим отблизо - да видим колко е подобна или различна на нашите комети, може да ни разкаже повече за самата Слънчева система.

Ако кометата е подобна, това показва, че други планетарни системи могат да бъдат направени от същите неща като нашата, но наистина различен състав и поведение може да ни укажат други модели на планетарната система.

Според двете изследвания до момента, C / 2019 Q4 (Борисов) изглежда много като нашите комети в Слънчевата система. Първото изследване е ръководено от Пьотр Гузик и Михал Драгус от Ягелонския университет в Полша и публикувано в arXiv; другото е ръководено от астронома Юлия де Леон от Института за астрофистика на Канариите и е публикувано на сайта на Института.

Гузик и колегите му базират заключенията си на оптичните данни от телескопа Уилям Хершел и телескопа Gemini North. Те анализират червената и зелената величина и установяват, че цветът на кометата - много зелен и не много червен, по същество е същият като кометите с голям период в Слънчевата система, които възникват в облака на Оорт.

Де Леон и колегите ѝ изследвали кометата, използвайки Gran Telescopio Canarias, като получили три видими спектъра на кометата, използвайки инструмента OSIRIS, за да анализират нейния химичен състав. Те също показват, че кометата е  подобна на кометите от периферията на Слънчева система, спектрално "е приблизително в средата на [...] наблюдаваните за комерните ядра и астероидите в кометните орбити“.

"Това предполага, че кометите, образувани в други звезди, могат да имат сходен състав с тези, образувани в Слънчевата система и по този начин, вероятно, са били произведени от подобни процеси."

Има няколко неща, които тепърва ще установяват астрономите. Не се знае точно колко е голям обектът. Изображенията на кометите са размити поради изпускането на газове, което затруднява измерването на действителната скала вътре.

Наблюденията досега предполагат, че диаметърът е някъде между 2 и 16 километра. Това е много повече от 170-те метра на Умуамуа.

Произходът на кометата също предстои да бъде установен. Това вероятно ще отнеме месеци наблюдения, през които учените внимателно ще отбелязват пътя на обекта през небето, за да бъде установена неговата траектория.

За разлика от Умуамуа, който обаче беше открит едва когато излизаше от Слънчевата система, C / 2019 Q4 (Борисов) все още се насочва навътре. Обектът, според астрономите, ще достигне перихелий - най-близкия му подход до Слънцето, около 8 декември 2019 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
17 окт 2019
Последни новини