Започва изграждането на Център за възрастни с деменция в Димитровград

Изграждането на Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменция започва Община Димитровград. Началото ще бъде поставено с първа копка на 17 септември в двора на бивша АТЗ болница в града. Проектът ще се изпълнява с безвъзмездна финансова помощ от 554 856.00 лв., отпусната от ОП "Региони в растеж 2014-2020", договорът за финансиране бе подписан в началото на годината. За 15 месеца ще се обнови сградният фонд и прилежащото дворово пространство. В Центърът ще се обгрижват 15 човека с ментални проблеми.

Проекта е насочен към изпълнение на основните цели на Националната стратегия за дългосрочна грижа за създаване на условия за независим и достоен живот на възрастните хора и хората с увреждания, чрез предоставянето на качествени, достъпни и устойчиви услуги за дългосрочна грижа, съобразени с индивидуалните нужди на потребителите. С изпълнението му ще се подкрепи осигуряването на инфраструктура за социални услуги в общността за възрастни хора и хора с увреждания.

Проектът включва строителство, ремонт, реконструкция, обновяване на сграден фонд за социални услуги в общността, включително прилежащото на обекта дворно пространство, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане при осигуряване на достъп за хора с увреждания до съответните помещения.

Етажът, който е предвиден за нуждите на "Център за настаняване от семеен тип за възрастни с деменции", ще бъде с обособен самостоятелен вход от запад посредством ново стълбище, като достъпът за  хора с увреждания ще се осъществява по нова стоманобетонна рампа ситуирана в западната част на сградата. На етажа са предвидени 7 бр. двойни стаи и една единична, всяка от които ще бъде със собствен санитарен възел. Всички стаи са с южно изложение, ориентирани към паркова среда от високостеблена растителност. Предвидено е и помещение за обща дневна, оборудвано с ниска и висока мебел и телевизор, като към него се приобщава съществуващата открита тераса посредством остъкляването й. Капацитетът на "Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменции" е за 15 потребителя, за които се предвиждат 13 човека обслужващ персонал. 

В рамките на 2019 г. се очаква да бъде открита и друга Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ с подобна насоченост, по която общината ще кандидатства с проектно предложение за изграждане на още един център за настаняване от семеен тип – „Център за настаняване на възрастни хора“.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ти
    Тити
    3 -2
    15:34, 10 сеп 2019
    Браво, но защо само за 15 души :(
    • То
      Тодор
      4 -2
      12:07, 11 сеп 2019
      Кое му е "бравото""? По-голяма пародия на "усвояване" на пари не бях срещал досега!Извинявам се много,но близо 37000лв на човек само''за обновяване на сградния фонд и прилежащото дворно пространство" си е чиста проба наглост и алчност.Да не говорим,че самите посетители на този бъдещ "невероятен център за настаняване от семеен тип за хора с деменция",надали въобще ще разберат и осъзнаят какво прекрасно болнично съоражение е създадено специално за тях.Срам и позор!
  • 2
    Е,
    Е,сега
    1 0
    17:49, 12 сеп 2019
    Вие пък, какви сте такива. Нали трябва и за кметчо да има за лапане. Бива ли така. Копка преди изборите се прави, неподадени проекти се рекламират. Да му се излъска имиджа на Ивчо
Последни новини