Атаката срещу НАП: Колко уязвими са хората с изтекли данни

Доктор Александър Кирков, ръководител на лабораторията по киберсигурност в УниБИТ коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA течът на данни от НАП и колко уязвими са хората които пострадаха от него.
 
„Данните, които са изтекли при хакерската атака на НАП, не са достатъчни за директна фалшификация. Ако недоброжелатели направят допълнително проучване и вземат други наши данни – от Имотния регистър, от Агенцията по вписвания, биха могли да създадат доста добър профил за нас”, каза доктор Кирков.
 
По думите му новото приложение на НАП внася малка яснота за това, кои наши данни са изтекли.
 
„Ясно е, че е изтекла информация за нашите доходи. Това може да превърне в мишени хората с по-високи доходи. Недоброжелатели да атакуват тези хора”, обясни Кирков.
 
Той е категоричен, че е притеснително, че са изтекли толкова много данни. Според него тези хора например могат да бъдат вкарани и в измамни инвестиционни схеми.
 
Освен това към момента няма ясно изградени механизми, по които да научим, ако бъде извършена някаква измама с нашите данни. „Обикновено научаваме за това много по-късно, когато ни потърся от полиция или банка”, сподели Кирков.
 
„Има няколко неща, които можем да направим за превенция.
 
НАП са дали някои препоръки, които е добре да се прочетат. Извън тях – хубаво е да предупредим близките си какви данни са изтекли и да не отговарят на непроверени специалисти”, каза Кирков.
 
В края на август Комисията за защита на лични данни наложи глоба от 5 100 000 лева на Националната агенция за приходите (НАП). Санкцията е заради осъществен неоторизиран достъп, неразрешено разкриване и разпространение на личните данни на физически лица от информационните бази данни, поддържани от агенцията, съобщиха от КЗЛД.
 
Срокът за изпълнение на разпорежданията е шестмесечен.
 
В отговор от НАП заявиха, че ще обжалват, обмислят и предприемането на съдебни действия спрямо извършителите на хакерската атака от средата на юли, в която хакери заявиха, че са разбили бази данни с информация за над 5 милиона български и чужди граждани, и компании. Данните съдържат ЕГН-а, имена, а в определени папки – и доходи.   
Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Я
    Я
    0 0
    11:53, 7 сеп 2019
    Не беше нужно публично да казвате какво още им е нужно да си играят с нашите данни. Утре им кажете и как да получат другата информация.
  • 2
    Ба
    Баба Ванга
    1 0
    23:16, 7 сеп 2019
    Тъпи,по-тъпи,най-тъпи,НАП!
Последни новини