Обезщетения и по последните дела срещу НАП за изтекли лични данни

Административният съд в Добрич присъди обезщетения на граждани и по последните две дела срещу Националната агенция по приходите /НАП/ за изтекли лични данни от информационните масиви на агенцията, гласят публикуваните съдебни решения.

След т.нар. хакерска атака на 15 юли 2019 година в Административния съд в Добрич са образувани 15 дела срещу НАП, като 13 от тях са решени с присъждане на частични обезщетения на граждани, съобщи на БТА председателят на съдебната институция Красимира Иванова. По думите й две от делата са прекратени по спор за подсъдност.

Гражданите, чиито лични данни са били разгласени, получават за причинените неимуществени вреди - стрес, психическо напрежение, негативни преживявания и емоции, обезщетения по 100-200 до 300-350 лева плюс начислените лихви. Най-голямото присъдено обезщетение е в размер на 500 лева.

Съдът е преценил, че справедливостта налага да бъде овъзмездена за преживените тревожност и притеснение Д.Г.М. - една от последните ищци, която е представила и амбулаторен лист за лечение при кардиолог като доказателство за вредоносното въздействие от инцидента. С оглед и на възрастта на жената, съдът е присъдил 250 лева обезщетение като е отхвърлил иска до 1000 лева. По Закона за защита на личните данни съдът се е произнесъл в полза и на С.С.С., който е бил уведомен, че е сред лицата с разкрити лични данни и изпитал страх, че от негово име могат да бъдат изтеглени кредити, а имуществото му да бъде отчуждено.

Единадесет от делата с касационни жалби са във Върховния административен съд, а за две - тече срокът за обжалване, казаха от Административния съд в Добрич.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини