34 °C

Потоп в Япония, евакуират 240 хил. заради наводнения

Изображение 1 от 2

  Японските власти в сряда издадоха рядка заповед за евакуация за 240 000 души в югозападната част на страната заради наводнения и свлачища, след като службите потвърдиха, че човек е загинал при поройните дъждове.

  Японските власти издадоха препоръка с по-ниско ниво за евакуация на още близо милион души при силните дъждове. 

  Заповедите за евакуация дойдоха, след като Японската метеорологична агенция (JMA) издаде своя сигнал с най-високо ниво на опасност за няколко части на северния регион Кюшу. Според метеорологичните прогнози днес над Югозападна Япония ще падне огромно количество дъжд. 

  Засегнати са префектурите Нагасаки, Сага и Фукуока, където в редица райони има опасност от преливане на реки и свлачища. Евакуационните центрове се намират в административни сгради и училища.

  Към момента най-тежко е положението в Сага, където улиците на някои градове са под вода. Тази сутрин там загина мъж, чийто автомобил бил отнесен в река, докато е бил зад волана. Друг мъж е загинал във Фукуока.

  Проливните дъждове нарушиха и транспортните връзки. В Нагасаки, Сага и Фукуока е отменено движението на влаковете по редица маршрути, затворени са и участъци от магистрали.

  В някои райони на северната част на остров Кюшу валят поройни дъждове, каквито се случват веднъж на няколко десетилетия.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Последни новини